Korthoornkameleon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Calumma brevicorne)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Korthoornkameleon
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2011)
Calumma brevicorne Seite.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht:Calumma
Soort
Calumma brevicorne
Günther, 1879
Afbeeldingen Korthoornkameleon op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Korthoornkameleon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De korthoornkameleon[2] (Calumma brevicorne) is een boombewonende hagedis uit de familie kameleons (Chamaeleonidae).[3] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Albert Carl Lewis Gotthilf Günther in 1879. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Chamaeleon brevicornis gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze kameleon is van andere soorten te onderscheiden door de grote oorkwabben met sterk vergrote schubben en de kleine puntneus-achtige hoorn vooraan de kop, echter alleen bij de mannetjes. Mannetjes worden maximaal 35 centimeter, vrouwtjes blijven iets kleiner. Het mannetje wordt iets forser en heeft een relatief grotere kop en dikkere staart. De flank heeft meestal een lichte streep, maar deze is niet altijd te zien. Zoals veel kameleons heeft ook deze soort de typische grijpstaart, onafhankelijk bewegende ogen en de 'schietende' tong om prooien te vangen. De kleur is bij deze hagedis zeer veranderlijk, meestal groen tot bruin of grijs. Zowel vlekken- als strepenpatronen komen voor.

Algemeen[bewerken]

Leefgebied

De korthoornkameleon leeft in struiken, hagen of bomen op niet al te grote hoogte, het voedsel bestaat uit insecten en andere kleine ongewervelden. Omdat deze soort alleen in het noorden en oosten van Madagaskar voorkomt, zijn in het wild gevangen exemplaren niet moeilijk te onderscheiden van de meeste andere soorten kameleons. De korthoornkameleon is erg zeldzaam en beschermd, er is niet veel bekend over de voortplanting. Waarschijnlijk duurt het 40 dagen na de paring tot de eieren afgezet worden, en graven de vrouwtjes kleine holletjes in de grond om deze af te zetten.

Naamgeving en taxonomie[bewerken]

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Albert Carl Lewis Gotthilf Günther in 1879. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Chamaeleon brevicornis gebruikt. De soort behoorde lange tijd tot het geslacht Chamaeleo, waardoor de verouderde wetenschappelijke naam in de literatuur wordt gebruikt.

Ondersoorten[bewerken]

Er worden twee ondersoorten erkend, zie onder andere verschillen in verspreidingsgebied.

Bronvermelding[bewerken]