Cambron-Casteau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cambron-Casteau
Deelgemeente in België Vlag van België
Cambron-Casteau (België)
Cambron-Casteau
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Henegouwen Henegouwen
Gemeente Brugelette
Coördinaten 50° 35′ 22″ NB, 3° 52′ 43″ OL
Overig
Postcode 7940
Detailkaart
Cambron-Casteau (Henegouwen)
Cambron-Casteau
Portaal  Portaalicoon   België

Cambron-Casteau is een dorpje in de Belgische provincie Henegouwen en een deelgemeente van Brugelette. Het ligt ten oosten van de hoofdgemeente Brugelette zelf, eveneens langs de Oostelijke Dender.

De naam Cambron gaat al terug tot de 8ste eeuw. Cambron-Casteau vormde vroeger één geheel met de dorpen Cambron-Mairie (opgeheven in 1805) en Cambron-Saint-Vincent (nu deelgemeente van Lens). In 1148 stichtte de heilige Bernard van Clairvaux in Cambron een cisterciënzerabdij, de Abdij van Cambron die een van de meest welvarende van het graafschap Henegouwen werd. Ze werd in 1789 door keizer Jozef II opgeheven. Anno 2019 blijven nog de abdijtoren uit 1774, de monumentale trap uit 1776 en de volledige middeleeuwse ommuring over. Op de site is de dierentuin Pairi Daiza gevestigd.

In het hart van Pairi Daiza staat het kasteel van Cambron. Dit is in 1852-1852 in neoclassicistische stijl opgetrokken op de plaats van de voormalige infirmerie van de abdij, in opdracht van de toenmalige eigenaar van het domein, Edouard Duval de Beaulieu de Blaregnies. De plannen werden getekend door de uit Aat afkomstige architect Désiré Limbourg.

Oude abdijtoren
Monumentale trap van de abdij
Het kasteel van Cambron

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Cambron Casteau op Wikimedia Commons.