Camcorder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een camcorder is een draagbaar apparaat dat bestaat uit de combinatie van een videocamera en een videorecorder die het videosignaal van de videocamera vastlegt op een opslagmedium, meestal samen met een audiosignaal afkomstig van een ingebouwde of externe microfoon.

In 1984 introduceerde Kodak de eerste camcorder. Een jaar later volgde Sony met zijn HandyCam-model. Deze naam wordt nu nog steeds door verschillende producenten gebruikt, bijvoorbeeld door Panasonic.

Etymologie[bewerken]

Het woord 'camcorder' is een samentrekking uit 'camera' en 'recorder'.

Analoog[bewerken]

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen analoge en digitale camcorders. Analoge camcorders werken met videobanden, zoals VHS en VHS-C. Hierbij worden het beeld en geluid niet digitaal opgeslagen, waardoor bij transporteren van het opslagmateriaal altijd kwaliteitsverlies optreedt. Bovendien kan video van analoge camcorders niet meteen via een usb- of Firewire-kabel overgedragen worden naar een computer.

Digitaal[bewerken]

De laatste jaren worden vrijwel alleen maar digitale camcorders verkocht. Hierbij wordt het videobeeld digitaal op een digitaal medium zoals een flashgeheugenkaart, harde schijf of tape opgeslagen. De gebruikte codecs zijn bijvoorbeeld DV of het sterker gecomprimeerde H.264/AVC. Het videomateriaal kan vervolgens direct met een Firewire of usb-kabel naar de computer gekopieerd worden.

De dvd- en hardeschijfcamera's zijn de laatste jaren sterk in opmars ten opzichte van de DV-camcorders. Hierbij wordt het videomateriaal meteen, weliswaar gecomprimeerd, opgeslagen op een 8 cm dvd of kleine harde schijf. Om deze video's op de computer te plaatsen, kan in het geval van de dvd de dvd geplaatst worden in de dvd-lezer van de computer. Een videocamera met harde schijf kan gewoon worden benaderd op een computer als een normale externe harde schijf.

Sinds het beschikbaar komen van flashgeheugenkaarten met hoge capaciteit zoals bijvoorbeeld SDHC-kaarten van 32GB, is het mogelijk om meerdere uren beeldmateriaal met HD-kwaliteit op te slaan. Camcorders die slechts gebruikmaken van flashgeheugen hebben als voordeel dat ze kleiner en lichter kunnen worden uitgevoerd en geen mechanische opslagonderdelen meer hebben, waardoor ze veel bedrijfszekerder zijn. Het is dan ook de verwachting dat op termijn deze flashgeheugenopslag de andere opslagvormen zal vervangen. Ook zullen digitale fotocamera's (en mobiele telefoons) steeds meer functies van de traditionele camcorders gaan overnemen en andersom.

Formaten en opslagmedia[bewerken]

Analoog

VHS
VHS-C
8mm
SVHS-C
Hi8

Digitaal

Flashgeheugen zoals SDHC
Digital8
Digital Tapeless
MiniDV
MicroMV
Mini DVD-R and DVD-RAM


Zie ook[bewerken]