Camelot (musical)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Camelot is een musical geschreven door Alan Jay Lerner met muziek van Frederick Loewe. Camelot is gebaseerd op de mythes en legendes over en rond Koning Arthur en is een adaptatie van de drie laatste delen van The Once and Future King van T. H. White. In de productie gaat de aandacht vooral naar de driehoeksverhouding tussen Koning Arthur, Koningin Guinevere en ridder Lancelot. Tot de bekendere nummers horen The Simple Joys of Maidenhood, The Lusty Month of May, How to Handle a Woman, I Loved You Once in Silence, If Ever I Would Leave You en What Do the Simple Folk Do?.

Oorspronkelijk werd de productie gespeeld in het Majestic Theatre op Broadway waar men in 1960 begon aan een reeks van 873 voorstellingen die begin 1963 werd afgerond. Onder andere Julie Andrews en Richard Burton vertolkten de hoofdrollen. De productie won meerdere Tony Awards en werd veelvuldig wereldwijd hernomen waaronder vanaf 1964 een reeks van 518 voorstellingen in het Royal Theatre, Drury Lane, in West End, Londen. De musical werd in 1967 verfilmd in een regie van Joshua Logan met onder andere Vanessa Redgrave en Richard Harris.

Vlaanderen (2001)[bewerken]

Frank Van Laecke regisseerde Camelot een eerste maal in 2001 bij de heropening van theater Capitole in Gent. Karel Deruwe speelde de rol van Koning Arthur en Hilde Van Wesepoel trad op als Guinevere. De Music Hall Group productie kon op 60.000 toeschouwers rekenen.

Vlaanderen (2009)[bewerken]

In een openluchtopstelling aan het Donkmeer in Overmere, een dorp in de gemeente Berlare, provincie Oost-Vlaanderen, wordt vanaf 21 augustus 2009 de musical opgevoerd in een productie van Festivaria. Deze vzw organiseert om de 2 jaar en dit jaar voor de dertiende maal een grootse musical . De musical wordt terug geregisseerd door Frank Van Laecke (onder meer bekend van Op zoek naar Maria, Daens, ...). Helen Geets ,Jan Schepens en Dirk Willems vertolken de hoofdrollen van respectievelijk Guinevere, Lancelot en koning Arthur. De voorstellingen zijn al door 20.000 bezoekers geboekt.