Camminghaburen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Camminghaburen
Wijk van Leeuwarden
Camminghaburen
Kerngegevens
Gemeente Leeuwarden
Coördinaten 53°12'32"NB, 5°50'38"OL
Oppervlakte 249 ha.  
Inwoners (2017) 10.685[1]

Camminghaburen is een wijk in de stad Leeuwarden, provincie Friesland (Nederland). De wijk heeft circa 11.500 inwoners.

Camminghaburen ligt aan de noordoostrand van Leeuwarden en is zowel in oppervlakte als aantal bewoners de grootste wijk van Leeuwarden. De wijk is tussen 1977 en 1996 gebouwd, ligt aan het water en heeft een eigen treinstation.

Centraal gelegen in de wijk ligt het Kronenbergerpark dat deels is omsloten door het Groenesterpad, een fietspad dat dwars door de wijk ligt. Aan de noordelijke kant van het park ligt een visvijver/waterpartij die de diverse watergangen in de wijk met elkaar verbindt. Het park bestaat uit een grote groenstrook en meerdere speelplaatsen, waaronder een basketbalveld, een voetbalkooi, klimtoren en halfpipe. Het park ligt vlak naast een aantal basisscholen.

Kunst[bewerken]

Door de wijk loopt een kunstroute uit de periode 1989 tot 1997 bestaande uit elf kunstwerken. Deze kunstwerken zijn van de hand van de kunstenaars Hans van Meeuwen, Alfred Eikelenboom, Kazuo Katase, Irene Fortuyn, Jozef van der Horst, Tilly Buij, Jan van de Pavert, Aldo Rossi, Hans Janselijn, R.W. van de Wint, en het tweetal Matthijs van Dam en Peter Jansen.

1rightarrow blue.svg zie ook Beelden in Leeuwarden

Externe link[bewerken]