Campagne-lès-Hesdin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Campagne-lès-Hesdin
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen
Campagne-lès-Hesdin (Frankrijk)
Campagne-lès-Hesdin
Situering
Regio Hauts-de-France
Departement Pas-de-Calais (62)
Arrondissement Montreuil
Kanton Auxi-le-Château
Coördinaten 50° 24′ NB, 1° 52′ OL
Algemeen
Oppervlakte 15,64 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
1.945[1]
(124 inw./km²)
Hoogte 29 - 94 m
Overig
Postcode 62870
INSEE-code 62204
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Campagne-lès-Hesdin is een gemeente in het Franse departement Pas-de-Calais (regio Hauts-de-France). De gemeente telt 1696 inwoners (1999) en maakt deel uit van het arrondissement Montreuil.

Église Saint-Martin

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Campagne hoorde in de middeleeuwen toe aan de Abdij van Saint-Riquier. De abdij groepeerde in de 10de eeuw haar bezittingen in de streek tot één parochie, Ricquebourg, die onder meer Campagne, Maresquel, Grémécourt en Aulnoy omvatte.

Een oude vermelding van Campagne gaat terug tot de 11de eeuw als Campania. De plaats lag vroeger nabij de grens tussen Frankrijk en de Spaanse Nederlanden en leed meermaals onder plunderingen. In 1777 werd Campagne als parochie onafhankelijk van Ricquebourg, dat als parochie aan belang verloor en uiteindelijk als afzonderlijk dorp verdween en opging in Maresquel.

Op het eind van het ancien régime werd Campagne-lès-Hesdin een gemeente. In 1834 werd de naburige gemeente Saint-André-au-Bois opgeheven en verdeeld onder de gemeenten Boisjean, Campagne, Gouy-Saint-André en Maresquel. De ontbonden gemeente Saint-André-au-Bois omvatte nog de site van de Abdij van Saint-André-aux-Bois, die bij de Franse Revolutie was verdwenen, en vroegere gronden en hoeves die van de abdij afhankelijk waren. Bij de gemeente Campagne-lès-Hesdin werden de hoeve en gronden van Valivon en Brunehaut Pré aangehecht.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Campagne-lès-Hesdin bedraagt 15,6 km², de bevolkingsdichtheid is 108,7 inwoners per km². In het noordoosten van de gemeente ligt het gehucht Neuvillette. In het noorden ligt het gehuchtje Valivon, in het westen Brunehaut Pré.

De onderstaande kaart toont de ligging van Campagne-lès-Hesdin met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Detailkaart van de gemeente

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Église Saint-Martin
  • Het Château de Valivon dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het werd in 1977 ingeschreven als monument historique.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Campagne-lès-Hesdin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. Populations légales 2021.