Campeonato Alagoano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Campeonato Alagoano
Land Vlag van Brazilië Brazilië
Regio Bandeira de Alagoas.svg Alagoas
Bond FAF
Opgericht 1927
Systeem Afwisselend
Promotie naar Campeonato Brasileiro Série D
Aantal teams 10
Huidige kampioen CSA (2008)
Recordkampioen CSA (37)
Laatst bijgewerkt op: 5 mei 2008
Portaal  Portaalicoon   Sport
Voetbal

Het Campeonato Alagoano is het staatskampioenschap voetbal van de Braziliaanse staat Alagoas. Het kampioenschap wordt sinds 1927 gehouden. Alleen in 1931, 1932 en 1934 werd er niet afgetrapt. In 1943 werd het kampioenschap nooit uitgespeeld. Door haar dertiende plaats op de ranking van de CBF[1] mag Alagoas één team afvaardigen naar de nationale Campeonato Brasileiro Série D. De statelijke bond FAF bepaalt welke twee teams dit zijn. Over het algemeen is het de beste club, tenzij deze al in een hogere divisie uitkomt.

Als één van de kleinere kampioenschappen kreeg het kampioenschap nooit veel aandacht van grote media. Voor 2008 is echter een televisiecontract afgesloten met een dochteronderneming van Rede Record, in de hoop het voetbal in Alagoas een stimulans te geven.

Competitieopzet[bewerken]

Zoals elk staatskampioenschap in Brazilië, heeft ook het kampioenschap van Alagoas door de jaren heen veel verschillende opzetten gehad. In 2008 worden de tien clubs in twee groepen van vijf gedeeld. Zij spelen binnen hun eigen groep een volle competitie en uit elke groep kwalificeren de twee beste ploegen zich voor de volgende ronde. De halve-finale en finale worden gespeeld in knock-out model met zowel een uit- als een thuiswedstrijd.

In de tweede fase spelen de teams uit de ene groep alleen tegen de teams uit de andere groep. Wederom plaatsen de twee beste teams uit elke groep zich voor de volgende ronde. Deze halve-finale en finale vinden in dezelfde opzet plaats als in de eerste fase.

De winnaar van de finale in de eerste fase komt uiteindelijk uit tegen de winnaar van de tweede fase. De winnaar over twee duels mag zich kampioen van Alagoas noemen. Worden beide finales door hetzelfde team gewonnen, dan is dat team kampioen.

De twee teams die over alle rondes en alle fases de minste punten behalen, degraderen naar de tweede divisie van het staatskampioenschap. Eindigen twee teams in de poulfase met een gelijk aantal punten, dan wordt in deze volgorde gekeken naar aantal overwinningen, beste doelsaldo, meeste aantal doelpunten voor, onderling resultaat en als daarna nog geen beslissing is geforceerd, loting.

Deelnemers 2008[bewerken]

Winnaars[bewerken]

Titels per club[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. CBF (2007) Ranking das Federações]

Externe links[bewerken]