Campeonato Brasileiro Série D

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Campeonato Brasileiro Série D
Land Vlag van Brazilië Brazilië
Bond CBF
Opgericht 2009
Systeem Poule systeem
Promotie naar Série C
Degradatie naar niet mogelijk
Aantal teams 40
Huidige kampioen Operário Ferroviário (2017)
Portaal  Portaalicoon   Sport
Voetbal

Het Campeonato Brasileiro Série D is de vierde en laagste nationale voetbaldivisie in Brazilië, na de Série A, Série B en de Série C. De divisie is opgericht in 2008 en werd in 2009 voor het eerst gehouden. Het neemt in grote lijn het systeem over dat tot en met 2008 in de Série C werd gebruikt.

Competitieopzet[bewerken]

De 40 clubs die deelnemen aan de Série D van 2009 moeten zich via het staatskampioenschap kwalificeren. De beste vier staten op de coëfficiënten ranking mogen in 2009 drie clubs leveren. De nummers vijf tot en met negen leveren er twee en de rest van de staten mogen één deelnemer inschrijven. De statelijke bonden mogen deze vrij toebedelen. Teams die al in een hogere divisie spelen zijn echter uitgesloten. Vanaf 2010 worden slechts 36 plaatsen over de staten verdeeld, waarbij de beste negen staten twee tickets krijgen en de rest slechts één. De overige 4 plaatsen zijn gereserveerd voor teams die degraderen uit de Série C.

De 40 teams worden in acht groepen van vijf verdeeld. Binnen de groep wordt een volledige competitie gespeeld en de twee beste clubs kwalificeren zich voor de volgende fase. De zestien clubs die zich weten te plaatsen worden aan één enkele tegenstander gekoppeld en spelen in een dubbele confrontatie om een plaats in de volgende ronde. De teams die zich voor de halve finale plaatsen zijn zeker van promotie, maar er wordt nog doorgespeeld tot de kampioen bekend is.

Kampioenen[bewerken]