Campeonato Sul-Mato-Grossense

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Campeonato Sul-Mato-Grossense
Land Vlag van Brazilië Brazilië
Regio Bandeira de Mato Grosso do Sul.svg Mato Grosso do Sul
Bond FFMS
Opgericht 1979
Systeem Afwisselend
Aantal teams 12
Huidige kampioen Ivinhema (2008)
Recordkampioen Operário (10)
Laatst bijgewerkt op: 20 januari 2008
Portaal  Portaalicoon   Sport
Voetbal

Het Campeonato Sul-Mato-Grossense is het staatskampioenschap voetbal van de Braziliaanse staat Mato Grosso do Sul. De competitie bestaat sinds 1979 omdat de staat Mato Gross do Sul pas in 1977 werd afgescheiden van Mato Grosso. De clubs in de staatscompetitie kwamen voor 1979 uit in het Campeonato Mato-Grossense. Door haar negentiende plaats op de ranglijst van de CBF[1] mag Mato Grosso do Sul één ploeg leveren voor de nationale Série D. Welke ploeg dit is wordt bepaald door de statelijke bond FFMS. In principe is dit de best presterende ploeg. Clubs die al in de Série B of Série A spelen worden daarbij overgeslagen.

Competitieopzet[bewerken]

Het is belangrijk te weten dat in Brazilië de competitieopzet van staatskampioenschappen vrijwel jaarlijks veranderen. In 2008 doen in totaal achttien clubs mee in de hoogste divisie van het staatskampioenschap. In de eerste ronde worden zij in twee groepen van negen ingedeeld. Zij spelen een volle competitie tegen elkaar binnen de groep. De beste vijf uit elke groep plaatsen zich voor de tweede fase.

In de tweede fase worden de teams in twee groepen gedeeld. Zij spelen alleen tegen de teams uit de andere groep. Tegelijkertijd wordt er een algemene rangorde gehanteerd. De beste vier op deze ranglijst plaatsen zich voor de derde ronde. Het is dus theoretisch mogelijk dat de vier clubs die zich plaatsen uit dezelfde groep komen.

In de derde ronde spelen de vier overgebleven teams een volle competitie tegen elkaar. De twee clubs die de meeste punten behalen, plaatsen zich voor de finale. In de finale wordt in een uit- en thuiswedstrijd bepaald welk team zich kampioen van Mato Grosso do Sul mag noemen. Bij een gelijke uitslag over twee wedstrijden wordt een beslissingswedstrijd gespeeld. De club die tot dan toe de meeste punten heeft gehaald door alle rondes heen, speelt deze beslissingswedstrijd thuis.

Deelnemers 2008[bewerken]

Winnaars[bewerken]

  • 2009
  • 2010

Titels per team[bewerken]

  • Operário: 10
  • Comercial: 7
  • Ubiratan en CENE: 3
  • SERC: 2
  • Corumbaense, Nova Andradina, Coxim en Águia Negra: 1

Referenties[bewerken]

  1. CBF (2008) Ranking nacional das Federações

Externe links[bewerken]