Campingaz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gaspatroon van Campingaz

Campingaz is een Frans bedrijf dat gaspatronen levert voor gebruik op kampeerterreinen en voor doe-het-zelftoepassingen. Het bedrijf levert verder ook de bijbehorende toestellen. Later is de firma ook niet-gasgerelateerde kampeerartikelen gaan leveren.

Geschiedenis[bewerken]

De firma Campingaz werd opgericht in 1949. Het bedrijf introduceerde de kenmerkende blauwe gaspatronen en leverde daarbij ook de toestellen. Weldra kwamen de Campingaz-producten in een groot aantal landen op de markt. In 1996 werd het een onderdeel van de Amerikaanse Coleman Company.

Producten[bewerken]

Campingaz is leverancier van een groot aantal producten, waarvan de meeste producten functioneren op gas. Zo levert Campingaz barbecues, kooktoestellen, gaslantaarns, koelboxen, koeltassen, luchtbedden en soldeerbranders.

Gascontainers[bewerken]

Campingaz is voornamelijk bekend van de gasflessen en gaspatronen. De gasflessen zijn klein van formaat en goed geschikt voor kampeerders. Campingaz levert haar gasflessen in drie uitvoeringen, R 901, R 904 en R 907. Deze hebben een inhoud van 400, 1800, en 2750 gram, respectievelijk.[1] De gasflessen worden gevuld met butaan en worden voornamelijk gebruikt voor in caravans.

De gaspatronen van Campingaz zijn in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar: ventiel-, prik- en DHZ cartouches.[2] De ventielcartouches kunnen worden aangesloten door middel van het gepatenteerde Easy Clic systeem. Dat systeem maakt het eenvoudig aan- en afkoppelen van de cartouches van de apparatuur mogelijk. Prikcartouches worden met een holle naald aangesloten op het toestel.

Externe link[bewerken]