CanSat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
CanSat launcher van DARE die de CanSats lanceert

De CanSat competitie is een competitie voor jongeren uit het voortgezet onderwijs. In deze competitie maken de deelnemers in teams een satelliet (Sat) ter grootte van een fristdrankblikje (Can). De satelliet bestaat in ieder geval uit een microprocessor, sensoren, een radiozender, een parachute, een batterij en eventueel extra onderdelen die nodig zijn voor hun missie. De satelliet wordt gelanceerd met een raket tot een hoogte van ongeveer 1 km. Op die hoogte verlaat de CanSat de raket en voert het een missie uit. Een parachute moet ervoor zorgen dat de CanSat weer onbeschadigd landt.

Geschiedenis[bewerken]

Het concept van CanSat is ontstaan in de Verenigde Staten en Japan. In 2007 is de competitie naar Nederland gehaald en is de pilot-competitie 2006-2007 gestart waaraan 5 scholen deelnamen. Deze pilot-competitie was een groot succes en inmiddels is de CanSat competitie 2007-2008 van start gegaan. In dat jaar zijn er 46 deelnemende teams uit heel Nederland die strijden om de beste, leukste en meest originele CanSat te maken.

In Nederland werd deze tot 2014 georganiseerd door de Technische Universiteit Delft in samenwerking met Innovative Solutions in Space (ISIS). De raketten voor de competitie worden gemaakt door Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE) en worden gelanceerd onder toezicht van de Nederlandse Amateur Vereniging voor Raket-Onderzoek (NAVRO). De competitie werd ondersteund door het Platform Bèta Techniek.

In september 2016 gaat de competitie weer van start. Dit keer organiseert ESERO NL de competitie in opdracht van de Nederlandse ruimtevaartorganisatie NSO. Het European Space Education Resource Office (ESERO) is een educatief project van ESA in samenwerking met NSO. Het project wordt uitgevoerd door NEMO Science Museum in Amsterdam.

Verloop[bewerken]

Het idee van de CanSat competitie is dat middelbare scholieren uit vwo-5 hun eigen satelliet (Sat) maken in een frisdrankblikje (Can): een CanSat. Elk team van ongeveer zeven leerlingen en een begeleider moet een primaire en secundaire missie uitvoeren. De primaire missie staat voor alle teams vast: door middel van de temperatuur en de luchtdruk te meten proberen ze te bepalen hoe hoog de CanSat is geweest tijdens de lancering. Daarnaast kan elk team een eigen vrije secundaire missie bedenken en uitvoeren. Voor de primaire missie krijgen zij de zogenaamde CanSatKit met alle onderdelen er in, voor alle onderdelen van de secundaire missie moet zelf gezorgd worden. Daarom heeft elk team een budget waarvan een deel naar de CanSatKit is gegaan. Van dit budget moet alles betaald worden; van transistor tot het inhuren van een geleerde.

Nadat de CanSats door de teams in elkaar gezet zijn worden ze echt gelanceerd. Eerst worden door middel van regionale lanceringen de twee beste teams uit de regio geselecteerd. Op deze regionale lancering worden de CanSats met een ballon tot enkele honderden meters vervoerd waarna ze worden afgeworpen. De beste tien teams zullen uiteindelijk om de finaledag uitmaken welke CanSat het beste is.

Na afloop worden de resultaten aan een vakkundige jury voorgelegd en zij bepalen wie de winnaar is geworden.

CanSat launcher[bewerken]

Op de finale dag worden de CanSats van de finalisten gelanceerd tot een hoogte van een kilometer door raketten van DARE. DARE is een Delftse studenten raketbouw vereniging. De raketten worden door DARE geheel zelf ontworpen en gebouwd. Elke raket kan twee CanSats bevatten. Na lancering wordt het hoogste punt in circa 12 seconden bereikt. Als eerste wordt de parachute van de raket ontvouwen, waarna de twee CanSats een voor een uitgeworpen worden. Elke CanSat is voorzien van een eigen parachute.

Pilot Competitie 2006 - 2007[bewerken]

In 2007 vond de eerste Nederlandse CanSat competitie plaats. Er deden in totaal zes teams mee: tussen haakjes staat de secundaire missie

 • Team 1 Coornhert (Stuiter)
 • Team 2 Populier (Energetic)
 • Team 3 Stanislas (SpyCam) - 3e prijs
 • Team 4 Visser 't Hooft Lyceum (GPS) - 2de prijs
 • Team 5 IJsselcollege (Rogallo wing) - winnaar
 • Team 6 Stanislas (Aether Metis)

De eerste prijs was een paraboolvlucht voor het hele team.

Competitie 2007 - 2008[bewerken]

Inmiddels is de competitie 2007 - 2008 al enige tijd van start. Dit jaar doen 46 teams uit 40 scholen door heel Nederland aan de competitie.

De finalisten:

 • Team 2 Augustinus College - Derde prijs
 • Team 24 ISG Arcus - Tweede prijs
 • Team 29 Piter Jelles Aldlan
 • Team 31 Rembrandt College
 • Team 32 Schoter Scholengemeenschap
 • Team 35 Tromp Meesters
 • Team 38 Gereformeerde Scholengemeenschap Randstad - winnaar
 • Team 41 Walburg College 2
 • Team 42 Gymnasium Celeanum 2
 • Team 43 Pleincollege Sint Joris 2
 • Team 45 Coornhert Gymnasium 2

In de uitgeschreven YouTube-competitie waren de volgende winnaars:

Externe links[bewerken]