Canadese strijdkrachten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Canadian Armed Forces
Forces armées canadiennes
Canadese Strijdkrachten
Het embleem.
Land Vlag van Canada Canada
Oprichting 1867 (Leger)
1 februari 1968 (Huidige vorm)
Leiding
Defensiestafchef Generaal Thomas Lawson
Slagkracht
Troepensterkte* 27.000
Aantal reserve* ~50.000
Aantal paramilitairen* 5000
Dienstplicht Geen
Minimumleeftijd 17 jaar
Aantal tanks* 201
Aantal pantservoertuigen* 2604
Aantal vliegtuigen* 258
Aantal helikopters* 156
Aantal schepen* 66
Uitgaven
Jaarbudget* 20,1 miljard CAD
Procent van bbp* 1,15%
(*) Gegevens voor 2013

De Canadese strijdkrachten (Engels: Canadian Armed Forces; Frans: Forces armées canadiennes) zijn de samengestelde strijdkrachten van Canada, zoals vastgesteld door de National Defence Act.

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige vorm van de Canadese strijdkrachten dateert van 1 februari 1968, toen de marine, het leger en de luchtmacht werden samengevoegd in een enkele structuur.

Deze enkelvoudige eenheid bestaat uit drie hoofdtakken. Van 1975 tot 2011 heetten ze maritiem commando, landmachtcommando en luchtcommando. In 2011 kregen de drie onderdelen hun historische naam terug, zonder echter aan de structuur te raken:

Samen worden zij gecontroleerd door de Krijgsmachtraad, die wordt voorgezeten door de defensiestafchef. Aan de top van de commandostructuur staat de opperbevelhebber, de regerende Canadese monarch, thans Koning Charles III, vertegenwoordigd door de Gouverneur-generaal van Canada.

Taken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Canada en de Canadese soevereiniteit vrijwaren door te patrouilleren langs de kusten, het luchtruim te bewaken, search and rescue-missies te leiden en de civiele reddingsdiensten bij te staan bij rampen.
  • Samen met de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot, Noord-Amerika verdedigen. Hiertoe werken beide landen samen via NORAD, dat het lucht- en zeeruim bewaakt.
  • Bijdragen aan de internationale vrede en veiligheid met operaties elders in de wereld, meestal in samenwerking met bondgenoten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Military of Canada van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.