Canadian football

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Canadian Football in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
De University of Alberta Golden Bears spelen tegen de University of Calgary Dinos in Calgary, 2006

Canadian Football is een variant op American football die vrijwel alleen in Canada wordt gespeeld. Er zijn voor Canadian Football een aantal wijzigingen gemaakt ten opzichte van American football die voornamelijk zijn bedoeld om de snelheid en aantrekkelijkheid voor de kijker te vergroten.

Het veld[bewerken]

Het veld is aangepast om de spelers meer mogelijkheden te geven. Het veld is breder en langer gemaakt, in plaats van 100 yard lang en 53 1/3 yard breed is het veld 110 yard bij 65. Tevens zijn de endzones anders van vorm. Deze zijn rechttoe rechtaan 20 yard diep waarna ze in een soort driehoeksvorm nog verder doorlopen. Hierdoor heb je niet het effect dat het veld erg kort wordt naarmate je dichter bij de endzone komt, en zijn er dus veel meer scoremogelijkheden.

De regels[bewerken]

Ook in de regels zijn er een aantal verschillen, zo beschikt een Canadian Footballteam over 12 spelers in plaats van elf. Meestal is dit terug te zien aan de aanwezigheid van een extra wide receiver. Ook is het zo dat deze wide receivers voor de play mogen bewegen in de lengte van het speelveld, ze kunnen als het ware een aanloop nemen voordat de bal wordt ge-snapped en het spel daadwerkelijk begint.

Canadian Football kent niet zoals zijn Amerikaanse verwant 4 pogingen om 10 yard te overbruggen, maar slechts 3. Mede hierdoor worden teams gedwongen om voor meer terreinwinst te spelen dan bij American football.