Canarium (plant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Canarium
Canarium zeylanicum
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Magnoliophyta
Klasse:Magnoliopsida
Clade:Eurosids II
Onderklasse:Rosidae
Orde:Sapindales
Familie:Burseraceae
Geslacht
Canarium
L.
Vruchtdragende takken van Canarium harveyi
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Canarium op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Canarium is een geslacht van bedektzadigen uit de familie Burseraceae. Het bevat ongeveer honderd soorten grote, groenblijvende bomen in tropische en subtropische gebieden in Afrika, Zuid- en Zuidoost-Azië, Indochina, Australië en eilanden in de Grote en Indische Oceaan. De bomen bereiken een hoogte van 40 tot 50 meter hoogte en hebben bladeren in een verspreide bladstand.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het verspreidingsgebied in Afrika loopt van het zuiden van Nigeria tot aan Madagaskar en Mauritius. In Azië komen planten van dit geslacht voor van India en Sri Lanka tot Zuid- en Zuidoost-Azië, inclusief de Filipijnen, Myanmar, Maleisië, Thailand, Malakka, Vietnam, Zuid-China, Taiwan, Borneo, Indonesië, Timor en Nieuw-Guinea. Ook komt hij voor op de Salomonseilanden en in Nieuw-Caledonië, Fiji, Samoa, Tonga en Palau.[1]

Soortenoverzicht (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Gepelde noten van Canarium ovatum worden veel gegeten in de Filipijnen

Veel soorten Canarium-planten brengen eetbare noten voort. C. indicum behoort tot de belangrijkste nootdragende bomen in oostelijk Indonesië en omliggende eilanden. C. ovatum wordt in de Filipijnen gecultiveerd als voedselgewas.

De harde vruchten van C. odontophyllum zijn voedzaam en hebben een romige smaak. Het dient als belangrijk voedsel voor fructivore dieren, zoals de roodbuikmaki (Eulemur rubriventer) en de vari's (Varecia) in Madagaskar. Voor menselijke consumptie worden ze zachter gemaakt door ze in zuur te bewaren of in heet water te weken. De vruchten van C. album zijn populair in Vietnam, Thailand en China.