Candida Thompson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Candida Thompson
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Candida Thompson
Geboorteland Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Beroep(en) Violiste, dirigente, artistiek leider
Instrument(en) Viool
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Candida Thompson (Glasgow) is een Britse violiste en dirigente, die sinds 2003 artistiek leider is van Amsterdam Sinfonietta.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Thompson studeerde viool in Londen aan de Guildhall School of Music and Drama bij David Takeno, waar ze cum laude afstudeerde. Daarna zette ze haar studie voort aan het Banff Centre in Banff (Canada). Ze won prijzen in diverse nationale en internationale muziekwedstrijden.

Ze vestigde zich in 1992 in Amsterdam en werd in 1995 concertmeester van Nieuw Sinfonietta Amsterdam, toen onder leiding van Lev Markiz. Van dit orkest met 22 musici, inmiddels Amsterdam Sinfonietta genaamd, heeft ze sinds 2003 de artistieke leiding. Ze vervult de dubbele rol van dirigent en concertmeester en speelt ook veelvuldig kamermuziek met individuele orkestleden.

Thompson heeft orkesten gedirigeerd in Scandinavië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Ze heeft als violiste samengespeeld met onder anderen Isaac Stern, Janine Jansen, Julian Rachlin en David Kuyken en heeft deelgenomen aan festivals in Kuhmo (Finland), Gubbio (Italië), Utrecht (het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht) en Sarasota in Florida (festival La Musica).

Als soliste trad ze op in vele landen in Europa en Azië en in de Verenigde Staten. Ze speelde soloconcerten met onder meer het Moskous Kamerorkest, het English String Orchestra, de Nederlandse Radio Kamer Filharmonie. Als concertmeester en artistiek leider van Amsterdam Sinfonietta werkte ze samen met musici als Murray Perahia, Thomas Hampson, Maxim Vengerov, Christianne Stotijn, Martin Fröst and Gidon Kremer. Samen met pianist Paolo Giacometti en celliste Xenia Jancovic richtte ze het Hamlet Trio op.

Candida Thompson bespeelt een instrument van de vioolbouwer Jean Baptiste Vuillaume (1798-1875). Als het repertoire dat vereist, verruilt ze de viool incidenteel voor een altviool.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]