Candlemass

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Candlemass

Candlemass is een Zweedse doommetal band rond bassist en songwriter Leif Edling (ex-Nemesis). De oorsprong van de band gaat terug tot 1984/85. Candlemass geldt als een van de grondleggers van de doommetal en heeft een enorme schare epigonen, vooral vanaf de jaren negentig, voortgebracht.

De bezetting ten tijde van het uitbrengen van de eerste elpee Epicus Doomicus Metallicus uit 1986 is: Leif Edling : bas, Mats Björkman : gitaar en Matz Ekström - drums. Voor de sologitaarpartijen en de zang werden Klas Bergwall respectievelijk Johan Langquist ingehuurd. Van de laatsten is sindsdien weinig vernomen.

Epicus Doomicus Metallicus geldt als klassieker in het genre. De muziek wortelt in de traditie van Black Sabbath, maar de riffs worden logger gespeeld. De teksten verwijzen meestentijds naar duistere stemmingen, onheilspellende locaties en gebeurtenissen uit de donkere Scandinavische oertijden. Een vaak terugkerend thema is de momenten die bewoners van voorbije werelden in het aanschijn des doods aan een van de poorten van de onderwereld plachten door te brengen.

Bij het tweede album met de titel Nightfall (1987) is zanger Messiah Marcolin tot de band toegetreden. Met zijn verschijning, gekleed in monnikspij, en stemgeluid drukt hij een groot stempel op de band. Ook nieuw in de band zijn gitarist Lars Johansson en drummer Janne Lindh. De muziek blijft duidelijk doommetal, maar ook wordt gebruikgemaakt van klassieke invloeden.

Ancient Dreams, het volgende album, wordt minder gewaardeerd door critici en fans. De klassieke invloeden vallen weg en de band lijkt zich weer meer richting de muziek van Black Sabbath te bewegen. Het vierde album, Tales of Creation is een conceptalbum. Hier richt de band zich weer meer op de doommetal.

Candlemass staat eind jaren tachtig op het hoogtepunt van haar roem. Tijdens liveconcerten maakt men gebruik van theatrale effecten zoals de eerder genoemde uitdossing van Messiah Marcolin in gestileerde monnikspij en de talloze rijen brandende kaarsen op het podium.

Na 'Tales of Creation verlaat zanger Marcolin de band. Leif Edling begint de nieuwe band Abstrakt Algebra, maar begin jaren 90 richt hij zich weer op Candlemass. Al na twee albums houdt de band er weer mee op.

Sinds 2004 treedt de band weer op in haar oude bezetting. De hernieuwde belangstelling leidt tot het uitbrengen van enkele dvd's en geremasterde versie van CD-titels.

In 2005 verschijnt weer een nieuw album waarop de zang van Marcolin niet meer zo krachtig is als voorheen. Hierna verlaat Marcolin opnieuw de band. Zijn vervanger is Robert Lowe, voorheen bekend van Solitude Aeturnus. Met zanger Lowe brengt de band drie albums uit. Lowe verlaat de band 6 dagen voor het uitbrengen van het derde album. Candlemass bericht op haar website dat tegenvallende live-optredens hiervan de oorzaak zijn. Ze trekken Mats Levén aan als opvolger van Lowe.