Candy Crush Saga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: handleiding

Candy Crush Saga
Een vrouw die het spel op haar iPad speelt
Een vrouw die het spel op haar iPad speelt
Ontwerper(s) King
Datum van uitgave Facebook:
12 april 2012
iOS
14 november 2012
Android:
14 december 2012
Windows Phone:
11 december 2014
Genre(s) Puzzel, Bordspel
Spelmodus singleplayer
Platform(s) iOS, Facebook, Android, Windows Phone
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Candy Crush Saga is een videospel dat in april 2012 werd uitgebracht door King. Het spel kon oorspronkelijk alleen op Facebook worden gespeeld. In november 2012 werd Candy Crush Saga ook beschikbaar voor smartphones en tablet-pc's. Het spel is ontwikkeld door King en via de website van King is het ook op een gewone pc te spelen. In maart 2013 passeerde Candy Crush Saga op Facebook het spel Farmville 2 als populairste spel met maandelijks 45,6 miljoen gebruikers.

Spel[bewerken]

Het spelen van Candy Crush Saga gaat als volgt: het is de bedoeling zoveel mogelijk levels te halen. Dit doe je door verrassende combinaties met snoepjes te maken. In het ene level speel je om zoveel mogelijk punten te halen en in een ander level moet je weer alle gelatine wegspelen. Er zijn diverse combinaties van snoepjes mogelijk die je helpen bij het spelen van een level.

Snoepjes[bewerken]

Snoepjes zijn het belangrijkste aspect in Candy Crush Saga. Door de snoepjes weg te spelen kan men een volgend level halen. Er zijn zes soorten snoepjes die er qua uiterlijk verschillend uitzien.

Levels[bewerken]

Er zijn vijf verschillende type velden.

 • Punten scoren: De speler krijgt een aantal zetten en moet binnen die zetten de score halen.
 • Gelatine: De speler krijgt een aantal zetten en moet binnen die zetten alle gelatine wegspelen.
 • Ingrediënten naar beneden halen: Er verschijnen speciale ingrediënten (kersen of noten) in het veld die in een aangegeven aantal zetten naar beneden gespeeld moeten worden.
 • Tijd: De speler moet binnen de aangegeven tijd een aantal punten weten te halen.
 • Bestellingen: De speler moet een aantal speciale snoepjes weten te halen door combinaties te maken om het volgende level te halen.

Levens[bewerken]

Het spel heeft een max. van 5 levens. Elke 30 minuten krijg je er een nieuw leven bij. De speler heeft de mogelijkheid om extra levens aan vrienden te vragen of om levens te kopen.

Boosters[bewerken]

Er zijn verschillende boosters om in één keer meerdere snoepjes weg te spelen.

 • Gestreept snoepje: Deze booster krijg je als je een rij van vier dezelfde snoepjes maakt. Deze booster zal afhankelijk van of de rij horizontaal of verticaal is bij een volgende zet i.c.m. de booster de hele rij of kolom wegspelen.
 • Verpakt snoepje: Deze booster krijg je als je tegelijkertijd drie snoepjes verticaal en horizontaal weg speelt. Indien je deze booster gebruikt ontploft deze twee maal en speelt dan alle omringende snoepjes weg.
 • Gespikkeld snoepje: Deze booster is het fijnste en speelt alle snoepjes van de kleur weg waarmee je deze combineert. Je krijgt deze booster indien je vijf van dezelfde snoepjes op een rij hebt.
 • Visjes: Deze booster ontgrendelt een willekeurig veld.

Combinaties maken[bewerken]

 • Combinaties met 3 snoepjes: Bij Candy Crush Saga is het de bedoeling dat je steeds combinaties probeert te maken van minimaal 3 dezelfde snoepjes. Je hebt in totaal 6 verschillende kleuren snoepjes die willekeurig over het speelveld worden verspreid (blauw, groen, rood, oranje, geel en paars). Om de snoepjes te combineren moet je deze naar elkaar toe slepen. Dit kan alleen met snoepjes die naast elkaar liggen. De snoepjes wisselen dan van positie en als je een combinatie van 3 of meerdere snoepje hebt gemaakt ontploffen ze en krijg je hier punten voor.
 • Combinaties met 4 snoepjes: In Candy Crush Saga is het ook mogelijk om speciale combinaties te maken met de snoepjes. Als je een combinatie maakt van 4 snoepjes krijg je als bonus een speciaal snoepje in de kleur van de combinatie terug. Op dit snoepje komen een paar witte streepjes te staan die of horizontaal of verticaal op het snoepje staan. Dit is belangrijk om in de gaten te houden want als de streepjes horizontaal wijzen zullen wanneer je een combinatie met dit speciale snoepje maakt bij de ontploffing alle snoepjes aan de linker en rechter zijde van de combinatie in 1 baan verwijderd worden. Bij verticale streepjes zullen de snoepjes in 1 baan boven en onder de combinatie worden verwijderd.
 • Combinaties met 5 snoepjes: Het kan voorkomen dat de speler de kans krijgt om 5 snoepjes op een rij tot ontploffing te brengen. Wanneer dit lukt, wordt hij beloond met een bonussnoepje die een bruine kleur heeft met gekleurde spikkeltjes erop. Als je dit bonussnoepje hebt bemachtigd, kun je deze combineren met elke kleur snoep en dan zal dit bonussnoepje elk ander snoepje van dezelfde kleur als het snoepje dat je in het bonussnoepje sleept tot ontploffing brengen met een aantal bliksemschichten! Dit snoepje kan erg bruikbaar zijn als je geen combinaties meer kunt maken en als je dreigt vast te lopen.
 • Gekruiste combinaties: Soms komt het voor dat je door 2 snoepjes van positie te wisselen een dubbele combinatie kunt maken. Je zorgt er dan bijvoorbeeld voor dat dankzij het nieuwe snoepje je 2 combinaties van 3 snoepjes tegelijkertijd krijgt. Als je dit lukt, word je beloond met weer een ander bonussnoepje! Dit snoepje ziet eruit alsof er een verpakking omheen zit. Als je dit snoepje tot ontploffing brengt door er een combinatie van 3 of meerdere snoepjes in dezelfde kleur van te maken, zal dit snoepje ervoor zorgen dat er een grote ontploffing ontstaat die de snoepjes die om de combinatie heen liggen ook zal laten ontploffen. Dit geldt voor alle snoepjes die 1 plaats verder liggen dan het bonussnoepje! Nadat het bonussnoepje is ontploft en het veld weer opnieuw is gevuld, zal het snoepje nog een keer op dezelfde manier ontploffen waardoor nogmaals de omliggende snoepjes mee zullen ontploffen.
 • 2x witte streepjes: Als je meerdere bonussnoepjes hebt gemaakt kun je ook een keer de kans krijgen om deze met elkaar te combineren. Dit zorgt er weer voor dat je weer een ander soort speciale ontploffing krijgt. Als je bijvoorbeeld het snoepje met de witte streepjes kunt combineren met een ander snoepje met de witte streepjes zal de ontploffing niet alleen in een horizontale of verticale baan zijn maar dan krijg je een ontploffing die zowel horizontaal als verticaal is. Dit ziet er dan uit als een kruis. Dit kan enorm handig zijn als je bijvoorbeeld gelatine of chocolade weg moet spelen omdat je op deze manier 2 complete rijen weg speelt en als je deze combinatie op een tactische locatie tot ontploffing brengt kun je dus heel wat gelatine of chocolade in een keer wegspelen.
 • Verpakt snoepje met witte streepjes: Je kunt ook nog een snoepje met witte streepjes combineren met een verpakt snoepje. Wanneer je dit doet zal er 1 groot snoepje ontstaan dat 1 keer in een baan van 3 rijen horizontaal alles wegspeelt en 1 keer verticaal in een baan van 3 rijen alles wegspeelt. Deze combinatie is een van de combinaties die de meeste snoepjes in een keer weg kan spelen. Dit kan erg goed van pas komen als je bijvoorbeeld veel gelatine of chocolade weg moet spelen die zich op een moeilijk bereikbare locatie bevinden. Wanneer je deze combinatie tot ontploffing brengt verdien je ook nog eens heel veel punten wat heel gunstig kan zijn voor jouw klassering of als je een bepaald aantal punten nodig hebt om door een level te kunnen komen.
 • Witte streepjes met een gespikkeld snoepje: Als het je lukt om een gespikkeld snoepje te combineren met een snoepje met witte streepjes dan zullen alle snoepjes die zich op het bord bevinden van dezelfde kleur als het snoepje met de witte streepjes ook veranderen in snoepjes met witte strepen en deze zullen dan allemaal om de beurt ontploffen en dus een complete rij weghalen. Dit kan heel handig zijn als je bijvoorbeeld gelatine in het level weg moet halen, omdat als je het een beetje slim speelt je zoveel mogelijk snoepjes van dezelfde kleur als het gestreepte snoepje verzamelt en je makkelijk het hele level weg kan spelen. Als je 2 van deze bonussnoepjes in de zelfde rij hebt kun je zelfs gelatine in een keer wegspelen omdat er dan meerdere keren een ontploffing overheen gaat.
 • Verpakt snoepje met een gespikkeld snoepje: Wanneer je een verpakt snoepje in een gespikkeld snoepje zult slepen zullen de snoepjes ontploffen zoals een verpakt snoepje en daarna als het bord weer volledig is zal het gespikkelde snoepje nog eens alle kleuren van het verpakte snoepje verwijderen. Deze bonus past in principe de werking van beide bonussen apart toe in plaats van dat er een nieuwe bonus wordt gemaakt. Toch kan dit erg handig zijn omdat je niet per se een combinatie van 3 snoepjes meer hoeft te maken om de bonus te activeren. Je kunt gewoon het verpakte snoepje in het gespikkelde snoepje slepen en de bonus zal worden geactiveerd
 • 2x een gespikkeld snoepje: Als je 2 gespikkelde snoepjes naast elkaar hebt en deze combineert zullen de gespikkelde snoepje het complete bord leegspelen door alles in een baan weg te schieten! Let op! Dit betekent niet dat je dan alle gelatine weg zou spelen maar je hebt op deze manier wel heel veel punten gescoord en het heeft zeker een positief invloed op het spel. Deze bonus is iets minder effectief op gelatine en chocolade dan de andere bonussen maar dit zorgt wel voor erg veel punten. Het kan ook een heel goede uitweg zijn als je dreigt vast te lopen omdat je met deze bonus het hele speelveld veranderd en dus compleet andere combinaties weer kunt maken. Zo'n verandering kan een goede invloed hebben op het verdere verloop van het spel.
 • 2x een verpakt snoepje: Als je 2 verpakte snoepjes met elkaar combineert zal de ontploffing een stuk groter zijn en ook hiermee krijg je een tweede ontploffing die groter zal zijn Dit is een makkelijke manier om veel gelatine weg te spelen! Het maakt hiermee niet uit welke kleuren de verpakte snoepjes hebben want je kunt alle kleuren met elkaar combineren. De ontploffing die ontstaat als je deze 2 bonussnoepjes met elkaar combineert kan een groot gedeelte van gelatine of chocolade wegspelen als je deze daarbij in de buurt tot ontploffing brengt. Het grote voordeel is ook dat je 2 maal deze ontploffing hebt en dus ook gelatine waar nog niets op ontploft is weggespeeld kan worden. Houdt er wel rekening mee dat de combinatie van snoepjes een heel stuk zal dalen na de eerste ontploffing omdat de onderliggende snoepjes ook zullen ontploffen.

Hoofdfiguren[bewerken]

 • Tiffi: Tiffi is de hoofdrolspeler in het spel. Zij is het blonde meisje met de staartjes.
 • Mr.Toffee: Mr. Toffee helpt je gedurende het spel. Hij geeft diverse tips en speluitleg.
 • Yeti: De Yeti werkt in de winkel waar de speler cadeaus kan kopen.
 • Odus: Een uil die de centrale figuur is in een nieuwe spelvorm, die naast de basis spelvorm loopt.

Populariteit[bewerken]

Het spel werd alleen al in december 2012 meer dan 10 miljoen keer gedownload. Op Facebook is het de meest populaire app met meer dan 74 miljoen likes.

Vervolg[bewerken]

In 2014 werd een vervolg op het spel gelanceerd met de naam Candy Crush Soda.