Cannabis social club

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een cannabis social club is een vereniging zonder winstoogmerk die zorgdraagt voor de productie van cannabis voor haar leden. De kaders hiervoor werden in 2005 vastgesteld door ENCOD.

Geschiedenis en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In 1993 begon de Spaanse Asociación Ramón Santos de Estudios Sobre el Cannabis (ARSEC) een experiment met een dergelijk concept. Twintig jaar later zijn er tientallen cannabisclubs in Spanje, met name in Catalonië. In 2006 werd in België Trekt Uw Plant opgericht in Antwerpen. In 2013 zijn er vijf Belgische cannabis social clubs.[1] In 2014 werd in Amsterdam Tree of Life opgericht als eerste Nederlandse cannabis social club.[2] De besturen van de gemeentes Eindhoven en Utrecht keuren de oprichting van cannabis social clubs goed. Minister Ivo Opstelten is tegenstander van iedere vorm van wietteelt.[3][4] Ook in andere Europese landen zijn of worden dergelijke verenigingen opgezet.[5]

Werkwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De exacte werkwijze kan worden aangepast aan de wettelijke mogelijkheden van het betreffende land, zoals het maximaal toegestane aantal planten dat een individu mag bezitten. Deze wordt vermenigvuldigd met het aantal leden.

Uitgangspunten, zoals opgesteld door ENCOD, zijn:[6]

Productie naar vraag

Er wordt niet meer geproduceerd dan de te verwachten vraag van de leden.

Non-profit

Cannabis social clubs zijn non-profitorganisaties. Eventueel behaalde winst wordt niet teruggegeven aan de leden maar wordt gebruikt voor de promotie van de doelen van de club. Het doel is het creëren van legale werkgelegenheid en het betalen van belasting over geleverde goederen en diensten.

Transparantie

De vereniging is democratisch georganiseerd en is gericht op participatie. Ze legt de registratie van productie, consumptie en financiën voor op de jaarlijkse algemene vergadering.

Bevordering van volksgezondheid

De wiet wordt geteeld volgens de pricipes van de biologische landbouw. De vereniging geeft voorlichting over het veilig gebruik van cannabis en bestrijdt het problematisch gebruik.

Open voor dialoog

De vereniging staat open voor dialoog met autoriteiten en neemt hier initiatieven toe.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]