Cao'e-stele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cao'e-stele uit het jaar 1093, gemaakt door Cai Bian (蔡卞). Dit monument is 2,1 meter hoog en 1 meter breed

Tijdens de Oostelijke Han-dynastie in het jaar 143 verdronk Cao E op 13-jarige leeftijd in de Shun rivier doordat ze haar vader wilde redden van de verdrinkingsdood. Deze actie ondernam ze in het kader van kinderlijke gehoorzaamheid, bij deze reddingsactie verdronk zij ook. Hierdoor kreeg ze de bijnaam 曹孝女; Cao Xiaonu (Cao, de kinderlijke gehoorzame dochter). In het jaar 151 werd er een tempel voor haar gebouwd en tevens een stele voor haar vervaardigd om zo Cao E te gedenken (曹娥碑). De originele stele is in de loop van de tijd verloren gegaan maar in het jaar 1093 (Noordelijke Song-dynastie) heeft Cai Bian (蔡卞) een vervangende stele gemaakt. Deze stele is 2,1 meter hoog en 1 meter breed en is getiteld: De stele van Cao E, de kinderlijke gehoorzame dochter en is uitgegroeid tot een historisch monument. De stele is opgesteld in de Cao E Tempel in het Shangyu district, Shaoxing in het noordoosten van de provincie Zhejiang in China.[1][2][3]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (zh) Shaoxing City Chronicles-Culturele relikwieën-Steenhouwwerk en standbeelden. Gearchiveerd op 14 april 2015. Geraadpleegd op 2 december 2021. (W)
  2. (zh) Fang Ailong (2018). 蔡卞行书上虞孝女曹娥碑 (Hangzhou Normal University (Social Science Edition)).
  3. (en) Timothy Wai Keung Chan (2012). Considering the End: Mortality in Early Medieval Chinese Poetic Representation. (Sinica Leidensia.): 239 (Koninklijke Brill NV). DOI: 10.1017/S0041977X13000815.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina 曹娥碑 op Wikisource.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina 世說新語/捷悟 op Wikisource.
Op andere Wikimedia-projecten