Cao Zhi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Cao Zhi
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 曹植
Traditioneel 曹植
Pinyin Cáo Zhí
CaoZhiPortrait.jpg

Cao Zhi (192232) was een Chinees dichter die leefde tijdens de late Han-dynastie en de periode van de Drie Koninkrijken. Cao Zhi was de derde zoon van krijgsheer Cao Cao en zijn tweede echtgenote, Keizerin weduwe Bian.

Biografie[bewerken]

Cao Zhi kon de Shi Jing, de Analecten van Confucius en meer dan duizend verschillende gedichten reciteren voor dat hij twintig was. Zijn talent in de Chinese literatuur maakte hem tot een geliefde zoon van Cao Cao.

Maar zijn karakter maakte hem niet tot mogelijke troonopvolger. Zijn broer Cao Pi, de tweede zoon van Cao Cao, werd na de dood van Cao Cao opvolger als krijgsheer.

Toen zijn broer krijgsheer was geworden en in 226 overleed, schreef hij meerdere brieven naar Cao Rui, de opvolger van zijn broer. In deze brieven verzocht hij de krijgsheer om een ambtenaarspost te krijgen in het bestuur van het Wei Rijk. Cao Rui was bang dat Cao Zhi hem van zijn post zou stoten en negeerde de brieven. Uiteindelijk stierf Cao Zhi van ziekte en ongelukkigheid. Zijn laatste wens was een simpele Chinese begrafenis.