Saint-Jean-Cap-Ferrat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cap Ferrat)
Saint-Jean-Cap-Ferrat
Sant Joan de Cap Ferrat
Sant Joan dau Cau
San Giovanni Capo Ferrato
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Saint-Jean-Cap-Ferrat (Frankrijk)
Saint-Jean-Cap-Ferrat
Situering
Regio Provence-Alpes-Côte d'Azur
Departement Alpes-Maritimes (06)
Arrondissement Nice
Kanton Beausoleil
Coördinaten 43° 41′ NB, 7° 20′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,48 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
1.471[1]
(593 inw./km²)
Hoogte 0 - 143 m
Burgemeester Jean-François Dieterich
(18 mei 2020)Bewerken op Wikidata
Overig
Postcode 06230
INSEE-code 06121
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Saint-Jean-Cap-Ferrat (Occitaans: Sant Joan de Cap Ferrat of Sant Joan dau Cau; Italiaans (verouderd): San Giovanni Capo Ferrato) is een gemeente in het Franse departement Alpes-Maritimes (regio Provence-Alpes-Côte d'Azur). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Nice. Saint-Jean-Cap-Ferrat telde op 1 januari 2021 1.471[1] inwoners.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Het oude vissersdorp Saint-Jean-Cap-Ferrat ligt halverwege de oostkust van het schiereiland Cap-Ferrat, dat veel contrasten vertoont. Weelderige verblijfplaatsen met knap aangelegde tuinen te midden van een ongerepte natuur langs een groot aantal baaien en kreken (over een lengte van 14 km), tegen de achtergrond van mediterrane plantengroei. Met zijn talrijke luxueuze villa's aan bij wandelaars geliefde boswegen, is St-Jean door zijn zacht klimaat een gewilde zomer- en winterverblijfplaats. Er is verder een modern aangelegde jachthaven.

Kunst- en natuurliefhebbers brengen een bezoek aan het Musée Île-de-France (of Fondation Ephrussi de Rothschild), een rijk van kunstvoorwerpen en schilderijen voorziene villa met 7 ha prachtige tuinen in Franse, Japanse, Spaanse en exotische stijl.

Op de landtong die zich aan de oostzijde van Cap Ferrat in zee uitstrekt, bevinden zich bij St-Hospice oorlogsgraven van het Britse Gemenebest en van België.

Op de uiterste zuidpunt van het schiereiland staat een moderne vuurtoren, die men dagelijks kan bezoeken en vanwaar men een uitzicht heeft op de kust, dat reikt van Bordighera (Italië) tot aan het Esterel.

Voor de kust van Saint-Jean-Cap-Ferrat zijn twee Franse onderzeeboten gezonken, waaronder de "Surcouf". Ze zijn allebei vergaan, op verschillende tijdstippen, met man en muis, tijdens manoeuvres in vredestijd. Wat er precies is gebeurd blijft nog een militair geheim. Ze liggen op 600 meter diepte.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Saint-Jean-Cap-Ferrat bedroeg op 1 januari 2021 2,48 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 593,1 inwoners per km².

De onderstaande kaart toont de ligging van Saint-Jean-Cap-Ferrat met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaand het verloop van het aantal ingeschreven inwoners (bron: INSEE-tellingen). Daarnaast bezitten veel Fransen en buitenlanders er een tweede woning zonder er ingeschreven te staan.

Vanwege een beveiligingsprobleem met de MediaWiki Graph-software is het momenteel niet mogelijk deze grafiek weer te geven. Zodra de software is bijgewerkt zal de grafiek vanzelf weer zichtbaar worden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Saint-Jean-Cap-Ferrat van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.