Cape Canaveral Air Force Station

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cape Canaveral Air Force Station (in donkergroen).
Cape Canaveral vanuit de ruimte

De Cape Canaveral Air Force Station (CCAFS) is een ruimtehaven van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. De basis bevindt zich op Cape Canaveral in de staat Florida en staat onder controle van de 45th Space Wing (45 SW), een organisatie van de Air Force Space Command (AFSPC).

Geschiedenis[bewerken]

De Bumper V-2 was de eerste raket gelanceerd op Cape Canaveral, op 24 juli 1950. (NASA)

Het CCAFS-gebied wordt sinds 1949 gebruikt door de Amerikaanse overheid. In dat jaar richtte president Harry S. Truman de Joint Long Range Proving Grounds op bij Cape Canaveral voor het uittesten van raketten. De locatie was een van de meest geschikte testlocaties op het Amerikaanse vasteland. In 1951 richtte de Amerikaanse luchtmacht officieel een rakettestcentrum op bij Cape Canaveral.

De eerste Amerikaanse Suborbitale ruimtevluchten werden gelanceerd vanaf Cape Canaveral in 1956.[1] Nadat de Sovjet-Unie met succes de Spoetnik 1 had gelanceerd, probeerden de Amerikanen hun eerste satelliet te lanceren vanaf Cape Canaveral. Dit gebeurde op 6 december 1957. De raket die de Vanguard TV3 droeg explodeerde echter voor hij goed en wel was opgestegen.

Nadat NASA werd opgericht in 1958 begon de luchtmacht raketten voor NASA te testen vanaf CCAFS. De Redstone, Jupiter, Pershing, Polaris, Thor, Atlas, Titan en Minuteman-raketten werden allemaal getest vanaf CCAFS.

Huidig gebruik en beperkingen[bewerken]

De lanceercomplexen LC-37 en LC-41 zijn nu aangepast voor het lanceren van EELV Delta IV en Atlas V-raketten.

CCAF heeft tegenwoordig te kampen met concurrentie van ruimtehavens die dichter bij de evenaar liggen, zoals de Europese Centre Spatial Guyanais in Frans-Guyana.[2]

Externe links[bewerken]