Cape Dorset

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cape Dorset
Plaats in Canada Vlag van Canada
Cape Dorset
Cape Dorset
Situering
Provincie Nunavut
Coördinaten 64° 13′ NB, 76° 31′ WL
Algemeen
Oppervlakte 9,74 km²
Inwoners (2006) 1236
Hoogte 243 m
Foto's
Cape Dorset in de winter
Cape Dorset in de winter
Portaal  Portaalicoon   Canada
Cape Dorsetin de zomer; in het midden het buureiland Mallikjuaq; en op de achtergrond het schiereiland Foxe
Cape Dorset in september 2005
Cape Dorset in september 2010

Cape Dorset, dat door de Inuit Kinngait (hoge bergen) genoemd wordt, is een nederzetting van in het territorium Nunavut in Canada. De plaats heeft ongeveer dertienhonderd inwoners en ligt op een afstand van vierhonderdvijftig kilometer ten westen van Iqaluit op een klein eiland van dezelfde naam, Dorsett eiland, dat ligt voor de kust van Baffineiland.

Geschiedenis[bewerken]

Cape Dorset is de naamgever voor het geschiedkundige begrip 'Dorsetcultuur'. Deze cultuur bestond van 500 v. Chr. tot 1000 n. Chr. De antropoloog Diamond Jenness wist in 1925, toen hij op zoek was naar de verdwenen paleo-eskimocultuur, te bewijzen dat dit gebied al meerdere millennia bewoond werd.

In 1913 werd in Cape Dorset en handelspost geopend door de Hudson's Bay Company. In 1938 werd er een katholieke kerk gevestigd, die in 1960 werd opgegeven nadat in 1953 een anglicaanse kerk was gebouwd. De eerste school en een ziekenhuisje werden in 1950 gebouwd met het begin van de huidige nederzetting.

Hoofdstad van de Inuitkunst[bewerken]

Cape Dorset wordt wel 'de hoofdstad van de Inuitkunst' genoemd omdat hier door James Archibald Houston in 1951 een cultureel centrum geopend werd, het West Baffin Eskimo Coöperative. Het echtpaar James en Alma Houston woonde een tiental jaren in deze streek en was zeer onder de indruk geraakt van de creativiteit en de kwaliteit van het scheppende werk van de plaatselijke kunstenaars. Zij moedigden de Inuitkunstenaars aan en ondersteunden hen in hun creatieve ontwikkeling.

Een van deze kunstenaars was Osuitok Ipeelee, die met zijn fijnzinnige in ivoor, speksteen en serpentiniet gesneden figuren internationale roem wist te verwerven. Houston introduceerde ook enkele westerse grafische technieken en opende een studio voor Inuitgrafiek. De snij- en prentkunst uit deze regio wordt tegenwoordig internationaal gepromoot door de organisatie 'Dorset Fine Arts'.

Archeologie[bewerken]

Vanaf Cape Dorset kan men bij eb te voet, anders met een boot, en in de winter met de sneeuwscooter naar het buureiland Mallikjuaq ('grote golf') overzetten, waar zich een archeologisch themapark bevindt van het Mallikjuaq territorium met een ruime hoeveelheid aan artefacten uit de Thulecultuur en de Dorsetcultuur.

Transport[bewerken]

De plaats is vanuit de lucht bereikbaar door een kleine landingsbaan Cape Dorset Airport.

Overige[bewerken]

Cape Dorset speelt een rol in het boek De Zwerm van de Duitse auteur Frank Schätzing. Het wordt daarin genoemd als de woonplaats van de walvisonderzoeker Leon Anawak.

Literatuur[bewerken]

Ansgar Walk: Kenojuak - Lebensgeschichte einer bedeutenden Inuit-Künstlerin, Bielefeld 2003 ISBN 3-934872-51-4

Externe links[bewerken]