Capone (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Capone
Tagline The man who made the twenties roar! Now, after 45 years, his true story can be told!
Regie Steve Carver
Producent Roger Corman
Scenario Howard Browne
Hoofdrollen Ben Gazzara
Sylvester Stallone
Harry Guardiano
Susan Blakely
John Cassavetes
Muziek David Grisman
Montage Richard C. Meyer
Cinematografie Vilis Lapenieks
Distributie 20th Century Fox
Première Vlag van Verenigde Staten 16 april 1975
Genre Misdaad / Drama
Speelduur 101 min.
Taal Engels, Italiaans
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Capone is een film uit 1975 van regisseur Steve Carver. De hoofdrollen worden vertolkt door Ben Gazzara, Harry Guardino, Susan Blakely en Sylvester Stallone. De film is gebaseerd op het misdaadleven van Al Capone.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De jonge Al Capone maakt met zijn grote mond en stoere houding indruk op de misdaadbazen Frankie Yale en Johnny Torrio. Wanneer Torrio hem in dienst neemt, kan Capone beginnen aan zijn criminele loopbaan. Tijdens de drooglegging gaan verscheidene bendes de strijd aan met elkaar. Er vloeit veel bloed, hetgeen Torrio wilde voorkomen. Capone en zijn rechterhand Frank Nitti hebben minder problemen met de straatoorlog.

Op een dag besluit Capone om Torrio van de baan te ruimen. Hij laat de man vermoorden door een andere bende, maar de aanslag mislukt. Torrio leeft nog, maar besluit zich wel terug te trekken. De straatoorlog blijft slachtoffers eisen en ook Capone ontsnapt op het nippertje aan de dood. Wanneer vervolgens zijn vriendin Iris Crawford vermoord wordt, grijpt Capone in. Hij rekent af met zijn tegenstanders en grijpt de macht in Chicago, tot grote ergernis van het stadsbestuur. Met de hulp van Nitti laten ze Capone voor de rechtbank verschijnen. Omwille van belastingsfraude moet hij voor enkele jaren naar Alcatraz. Daar wordt hij ernstig ziek. De ouder geworden Capone komt vrij, maar weet amper nog wat er gebeurd is. Hij herkent zijn oude collega's niet en slaat wartaal uit.

Rolverdeling[bewerken]

Achtergrond[bewerken]

De film werd door critici ontvangen met gemengde reacties, vooral vanwege de aard van de film en de voor die tijd gewaagde scènes.