Cappelle Medicee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cappelle Medicee
De Medici-kapellen, onder de enorme koepel
Locatie Piazza Madonna degli Aldobrandini, Florence, Florence, Toscane, Vlag van Italië Italië
Coördinaten 43° 47′ NB, 11° 15′ OL
Type Kunstmuseum
Opgericht 1869
Personen
Directeur Monica Bietti
Aantal bezoekers 321.043 (2015)
Detailkaart
Cappelle Medicee (Florence)
Cappelle Medicee
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Cappelle Medicee (Medici-kapellen) vormen een museum in de Florentijnse basiliek van San Lorenzo Het museum bestaat hoofdzakelijk uit twee religieuze ruimten: De Cappella dei Principi, gelegen achter de kerk en de Sagrestia Nuova, de nieuwe sacristie, gelegen aan een van de zijden van de kerk. De beide ruimten fungeren als mausoleum voor de Medici. De San Lorenzo was de parochiekerk van deze familie

De Sagrestia Nuova is vooral beroemd en belangwekkend vanwege de graftombes die Michelangelo hier vervaardigde. De twee monumenten die tegenover elkaar tegen de linker- en de rechterwand staan, zijn van Lorenzo II de' Medici, hertog van Urbino (links) en Giuliano, hertog van Nemours (rechts). Hun beelden in de nissen boven de sarcofagen zijn geen portretten, maar geïdealiseerde voorstellingen die meer de bedoeling hadden om een bepaalde soort menstypen weer te geven: Lorenzo is de gesloten, contemplatieve en Giuliano de extraverte, actieve. Op het verwijt dat de beelden niet leken, zou Michelangelo hebben gezegd: “Wie kan het over duizend jaar nog wat schelen hoe ze eruitzagen?”.

In de Cappella dei Principi zelf zijn de graftombes leeg, aangezien de zaal nooit afgewerkt is. Het was echter nooit de bedoeling om daar daadwerkelijk te worden bijgezet. De kapel was bedoeld als praalgraf. De resten van de overleden groothertogen bevinden zich onder eenvoudige stenen de Cripta del Buontalenti, direct onder de kapel. Ook enkele groothertogen uit het huis Habsburg-Lotharingen zijn hier bijgezet.

Momenteel vindt er onderzoek plaats naar de overblijfselen in alle graven.

Er zijn in de Cappella dei Principi graftombes van:

Verder ligt Ferdinand III van Toscane (1769-1824) in de crypte begraven.

Er is nog een andere sacristie naast de kerk, die niet toegankelijk is vanuit het museum, de Sagrestia Vechia, de oude sacristie. Deze is bereikbaar via de San Lorenzo kerk. In die kapel liggen Cosimo de Oude (1389-1464) en de kunstenaar Donatello (1386-1466). De Sagrestia Vechia was voor Michelangelo het bouwkundig uitgangspunt voor zijn Sagrestia Nuova.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Cappelle Medicee op Wikimedia Commons.