Capsulehotel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Capsules in Osaka.
Een capsule, compleet met tv.

Een capsulehotel (カプセルホテル, kapuseru hoteru) is een hoteltype dat vooral in Japan in gebruik is. In een capsulehotel slapen de hotelgasten in een soort cel van ongeveer 2 meter lang, 1 meter breed en 1 meter hoog. Zo'n ruimte is net groot genoeg om er een bed in te plaatsen. Meestal kunnen de cellen, of liever gezegd capsules, worden afgesloten door middel van een deur of gordijn. De cellen worden boven en naast elkaar geplaatst. Hierdoor heeft elke hotelgast wel de privacy van een eigen kamer maar kunnen de bezoekers toch in grote groepen in een kleine ruimte worden ondergebracht. In veel hotels zijn de capsules voorzien van een eigen televisie.

Naast de capsule krijgt men ook de beschikking over een kast(je) in een gemeenschappelijke ruimte om kleding en een kleine koffer op te bergen. In uitzondering gevallen kan men ook grotere koffers bergen bij de receptie (soms tegen betaling). Schoenen worden in kastjes bij de ingang van het hotel opgeborgen. De was-/douchegelegenheid is ook in een gemeenschappelijke ruimte waarbij soms een privé wascabine beschikbaar is.

Mannen- en vrouwenafdelingen zijn gescheiden.

Zoals in alle Japanse hotels krijgt men de beschikking over een soort badjas (yukata) en slippers om zich binnen of zelfs buiten het hotel te verplaatsen.

Trivia[bewerken]

  • Het eerste capsulehotel werd in 1979 geopend in Osaka.
  • Vanaf 2007 is er ook een capsulehotel geopend in Londen.
  • De afvalarchitect Denis Oudendijk heeft ook een capsulehotel gemaakt in Nederland maar dan op zijn manier.