Carcharodontosauria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carcharodontosaurus, een lid van de Carcharodontosauria

De Carcharodontosauria zijn een groep vleesetende theropode dinosauriërs behorend tot de Allosauroidea.

In 2009 werd het door een kladistische analyse door Roger Benson e.a. duidelijk dat de Carcharodontosauridae sensu Holtz te verdelen waren in twee takken. Men besloot de groep te herdefiniëren en te splitsen. De ene tak omvatte de soorten die meer traditioneel tot de Carcharodontosauridae werden gerekend en behield daarvan de naam, de andere tak bestond uit Neovenator en enkele verwante soorten en werd de Neovenatoridae gedoopt. Dit schiep de behoefte aan een naam voor de groep die zowel de Carcharadontosauridae in nieuwe zin als de Neovenatoridae omvatte. Deze klade werd in 2009 benoemd als de Carcharodontosauria en gedefinieerd als: de groep die Carcharodontosaurus saharicus en Neovenator salerii omvat en alle soorten nauwer verwant aan Carcharodontosaurus of Neovenator dan aan Allosaurus fragilis of Sinraptor dongi. In inhoud komt Carcharodontosauria dus overeen met Carcharodontosauridae sensu Holtz.

De groep bestaat uit middelgrote tot grote roofsauriërs uit het Krijt van Afrika, Zuid-Amerika, Australië en Azië. De groep ontstond vermoedelijk voor het Hauterivien, 130 miljoen jaar geleden, maar de oudste bekende vormen stammen pas uit het latere Barremien. De jongste bekende mogelijke vorm is Orkoraptor uit het Maastrichtien.

Een kladogram van de verwantschappen is het volgende:

Allosauroidea

SinraptoridaeAllosaurus


Carcharodontosauria
Carcharodontosauridae

Eocarcharia


unnamed

Acrocanthosaurus


unnamed

Shaochilong


unnamed

Tyrannotitan


unnamed

CarcharodontosaurusGiganotosaurusMapusaurusNeovenatoridae

Neovenator


unnamed

Chilantaisaurus


Megaraptora
unnamed

AustralovenatorFukuiraptor
?Orkoraptor


unnamed

AerosteonMegaraptor

Literatuur[bewerken]

  • Benson, R.B.J., M.T. Carrano & S.L. Brusatte, 2009, "A new clade of archaic large-bodied predatory dinosaurs (Theropoda: Allosauroidea) that survived to the latest Mesozoic", Naturwissenschaften doi:10.1007/s00114-009-0614-x