Cardiaal-impressocultuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cardiaal-impressocultuur
kaart van de verspreiding van de Cardiaal-Impressocultuur
Regio Zuid-Europa
Periode neolithicum
Voorgaande cultuur lokale mesolithische culturen
Volgende cultuur postimpressoculturen
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

De cardiaal-impressocultuur is een groep van verwante neolithische culturen die in het 7e millennium v.Chr. aan de oostkust van de Adriatische Zee, rondom het westelijke Middellandse Zeebekken (incl. Noord-Afrika) en de daarbinnen gelegen eilanden (met uitzondering van de Balearen en Pityusen) waren gevestigd.

Benaming[bewerken | brontekst bewerken]

cardiaal-impressokeramiek uit Spanje

Ze werden genoemd naar de versieringstechniek van hun keramiek. Het overheersende element daarin was namelijk de stempelachtige afdrukken, die met een kokkel (Cardium edulis) werden gemaakt. Daarom werd deze cultuur eerst cardiaalcultuur genoemd. Daar er echter steeds meer keramiek opdook die afdrukken bezat die ook op andere objecten werden teruggevonden, werd de naam impressocultuur voorgesteld. Tot op vandaag worden beide benamingen naast elkaar gebruikt.

De oudste impressokeramiek vindt men vaak in hoogtes of holen (v.b. Gruta do Caldeirão bij Tomar, Portugal) en - enkele uitzonderingen daargelaten - niet ver landinwaarts. Ook in enige Portugese mosselhopen bevinden zich scherven met veel zeldzame Cardium-indrukken, die ook in Algarve, in Alentejo en aan de Mondegomonding voorkomt. De homogeniteit van impressokeramiek onderscheidde zich van de meestal kleine (insulaire) postimpressoculturen.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • J. Müller, Das ostadriatische Frühneolithikum: Die Impresso-Kultur und die Neolithisierung des Adriaraums, Berlijn, 2001. ISBN 3891661703
  • S. van Willigen, Das Frühneolithikum im westlichen Mittelmeergebiet: Die Cardial-Kultur, diss. Universiteit Freiburg, 2001.

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cardial pottery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.