Carel Coenraadpolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carel Coenraadpolder
Waterschap in Nederland
Locatie
Provincie Groningen
Coördinaten 53°13'54,01"NB, 7°8'56,00"OL
Geschiedenis
Opgericht 1923
Opgeheven 1967
Opgegaan in Dollardzijlvest
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Carel Coenraadpolder (2011)
Ambonezenbosje: informatieborden bij de ingang (2014)

De Carel Coenraadpolder (meestal kortweg: CC-polder) in de provincie Groningen is de meest noordoostelijk gelegen polder van Nederland.[1] De polder heeft een oppervlakte van ongeveer 1500 hectare.

Beschrijving[bewerken]

De Carel Coenraadpolder dateert van 1924 en ligt in de gemeente Oldambt. De polder werd vernoemd naar oud-commissaris van de Koningin Carel Coenraad Geertsema. De polder is evenals andere Dollardpolders zeer vruchtbaar. Met name suikerbieten, graan en aardappelen worden hier verbouwd.

Meest kenmerkend voor het gebied is het grote verschil in welvaart van de bewoners. In de omgeving van Beerta en Finsterwolde zijn en waren grote tegenstellingen tussen herenboeren en landarbeiders, zoals blijkt uit het contrast tussen de herenboerderijen met hun parkachtige slingertuin en de zeer kleine landarbeidershuisjes.

Dollart Süd / Ambonezenbosje[bewerken]

Halverwege de polder ligt het bosje Dollart Süd (in de volksmond: Ambonezenbosje). Hier stonden van 1940 tot 1942 barakken voor de slikwerkers. Tussen 1942 en 1945 stond er de Duitse Batterie Dollart Süd (4 kanonnen, een van de 16 batterijen voor de luchtverdediging van Emden, verwoest in de nacht van 24 op 25 april bij de bevrijding van Delfzijl).

Tussen 1945 en 1950 was een interneringskamp voor NSB'ers gevestigd onder leiding van de beruchte oud-politieman J.A. Verdam, die in 1950 tot 10 maanden cel werd veroordeeld wegens mishandeling van gevangenen (brandende sigaretten in de wang steken) en onmenselijke opsluitingsmethoden (handen in een houtblok klemmen). Om die reden werd het kamp gesloten. Volgens NSB'er Van der Vaart Smit zouden drie mannen door mishandelingen gestorven zijn in het kamp, maar de betrouwbaarheid van zijn verklaring is niet duidelijk.

Tussen 1945 en 1948 stond er ook een barak voor de slikwerkers.

In de directe nabijheid van de voormalige Duitse batterij werd een nieuw barakkenkamp gebouwd waarin van 1949 tot 1951 een Rijkswerkinrichting was gevestigd als onderdeel van de justitiële inrichtingen in Veenhuizen. Gemiddeld 110 gedetineerden verrichtten er ontginningswerkzaamheden.[2]

Tussen 1953 en 1961 werd het barakkenkamp gebruikt voor de tijdelijke opvang van 80 Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen, destijds ook aangeduid als Ambonezen.[3] Hun vertrek naar de Molukse wijken van Appingedam en Foxhol vond plaats in 1961. De Molukse gezinnen die naar Foxhol moesten wilden hier echter niet aan meewerken, waarop de ME het kamp bezette en de bewoners onder bedreiging van pistolen, klewangs en karabijnen opsloot in de kerk, vervolgens zelf het huisraad van de bewoners verhuisde en vervolgens dwong om naar Foxhol te vertrekken.[4] Vervolgens werd in 1962 het kamp afgebroken en het bosje aangelegd door het Landbouwbedrijf Oost Groningen, dat het in 1992 verkocht aan de eigenaar van de boerderij Carel Coenraadpolder 2.

Tussen 1993 en 1995 werd het vroegere munitiedepot omgebouwd tot vakantiewoning. In 2006 werd een gedenkteken voor de Molukse bewoners geplaatst bij het bosje, dat alleen toegankelijk is na overleg met de eigenaren.[5][6]

Zie ook[bewerken]