Carel Copier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carel Copier
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 23 mei 1951
Geboorteplaats Mill
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1970-1981
Genre(s) popmuziek, reggae
Instrument(en) zang, drums
Act(s) Steam, Doe Maar
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Carel Copier (Mill) is een Nederlandse zanger en drummer, die bekendheid verwierf als lid van Doe Maar tussen 1978 en 1981.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Copier speelde in de jaren 70 met Jan Hendriks in de band Steam. In 1978 werd Hendriks door pianist Ernst Jansz benaderd om te komen spelen in een nieuwe gelegenheidsband voor het Festival Of Fools, dat in Amsterdam werd gehouden. Jansz kende Hendriks via bassist Piet Dekker, die Hendriks ontmoet had na een optreden van De Rumbones en die ook zou meespelen in de band. Hendriks stelde Jansz voor Copier aan te trekken als drummer. De Foels Bent Doe Maar, zoals de band ging heten, bestond aanvankelijk uit negen leden, maar werd na het festival ingekrompen tot vier muzikanten: Jansz, Hendriks, Copier en Dekker. Ook de bandnaam werd hierop ingekort tot Doe Maar.

In Doe Maar was Copier in veel nummers, naast drummer, ook verantwoordelijk voor de koorzang en nam hij in enkele nummers de leadzang voor zijn rekening. Daarnaast schreef hij ook een drietal nummers voor de groep. Hij speelde mee op de albums Doe Maar en Skunk en was, samen met de overige toenmalige bandleden van Doe Maar, te horen in het nummer Geen carnaval op het album Van een afstand van Boudewijn de Groot.

Nadat de single 32 jaar (Sinds 1 dag of 2) de onderste regionen van de hitparade bereikte en Smoorverliefd de Top40 zelfs niet binnenkwam, begon de band plannen te maken voor een derde album. Copier liep in deze periode een spierscheuring op in zijn lies, een blessure waar hij al eerder mee te kampen had gehad. Hij besloot, mede vanwege het tegenvallende succes van de band en drang naar meer zekerheid, te stoppen met drummen kort voor de doorbraak van de band. Hij werd bij Doe Maar opgevolgd door René van Collem.

In 1984 was hij een van de gastmuzikanten tijdens de afscheidsconcerten van Doe Maar, waar hij drumde in het nummer Zolang en het nummer Nix voor jou zong. Copier is verder nooit betrokken geweest bij de reünieoptredens van de band. Wel was hij te zien in de documentaire Dit is alles over de band. Hierin gaf hij aan, dat ook zijn problematische cocaïnegebruik een reden was voor zijn vertrek uit de band.[1]

Na zijn muzikale carrière heeft Copier zich vooral geconcentreerd op schilderen. In 2012 liet hij weer van zich horen als zanger.[2]

In juni 2016 trad Copier tijdens drie concerten van Doe Maar in de Ziggo Dome op als gast. Hij zong “Nix voor jou” en “Altijd te laat”.

Copier gaf later aan geen spijt te hebben van het verlaten van Doe Maar, maar dat hij het wel jammer vond dat hij er niet op de een of andere manier meer de vruchten van heeft kunnen plukken.

Overige bandleden over Copier[bewerken | brontekst bewerken]

Copier werd door zowel Ernst Jansz als Henny Vrienten geprezen voor zijn zangprestaties in Doe Maar.

Hij was een beetje hees, maar volgens ons nog steeds de beste zanger van Nederland.

— Henny Vrienten tijdens het afscheidsconcert in 1984

Alleen misten we Carels stem, eigenlijk de beste van ons allemaal, vooral in de koortjes. Dat is eigenlijk nooit meer helemaal goed gekomen.

— Ernst Jansz over Doris Day en andere stukken in 2012

Doe Maar nummers gezongen door Copier[bewerken | brontekst bewerken]

Op Doe Maar[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wees niet bang voor mijn lul, tweede stem naast Piet Dekker
  • Verdomme ik doe het wel alleen
  • Er verandert niks

Op Skunk[bewerken | brontekst bewerken]

  • Te laat
  • Nix voor jou
  • Dansen met Alice (achtergrond)

Doe Maar nummers geschreven door Copier[bewerken | brontekst bewerken]

Op Doe Maar[bewerken | brontekst bewerken]

  • Als de morgen komt (met Ernst Jansz)

Op Skunk[bewerken | brontekst bewerken]