Caricom Airways

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Caricom Airways
IATA

--

ICAO

CRB

Roepletters

Caribbean Commuter

Opgericht 2004
Hubs J.A. Pengel International Airport
Vloot 7 vliegtuigen
Bestemmingen 67 (Lijndiensten & Charters)
Hoofdkantoor Paramaribo, Suriname
Sleutelfiguren Steven Rory Michael Chin-A-Kwie
Website http://www.caricomairways.com
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Suriname

Caricom Airways, dat staat voor Caribbean Commuter Airways, was een regionale luchtvaartmaatschappij uit het Caribisch gebied; het hoofdkantoor van de maatschappij was in Paramaribo, Suriname gevestigd. Vanuit Suriname vloog de maatschappij voornamelijk chartervluchten naar verschillende bestemmingen in het binnenland, het Caribisch gebied en Brazilië. De maatschappij bestond van 2004 tot 2018 en verhuisde daarna naar Curaçao waar het werd heropgericht onder de naam Dutch Caribbean Islandhopper.

Caricom Airways voerde namens de SLM binnenlandse lijndiensten uit in Suriname. Onder het kwaliteitsprogramma van SLM en vliegend met hun kleuren was deze operatie in maart 2013 gestart als Surinam Airways Commuter. Verder vloog Caricom Airways naar zo'n vijftig bestemmingen in het binnenland van Suriname.

De lijnvluchten naar het binnenland kwamen mede op vraag van SLM-dochter METS Tours en vonden aanvankelijk plaats met twee STOL (Short Take Off & Landing) toestellen van het type Britten-Norman Islander en een Cessna 206. Een regionale toekomst voor het vliegbedrijf wordt verder niet uitgesloten.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Het vliegbedrijf was oorspronkelijk opgericht als Kuyake Aviation (kuyake betekent 'toekan' in het Surinaams = Sranan) op 13 april 2004. In het begin was het hoofddoel van het bedrijf om op te treden als vliegschool (Flight Academy) voor piloten in opleiding, voor het behalen van het privé vliegbrevet alsook de zogenaamde "Commercial Pilot License". Toen echter de focus van het bedrijf verlegd werd van de "Kuyake Aviation Academy" als vliegschool naar het uitvoeren van chartervluchten voor commerciële doeleinden werd de naam voor deze tak omgedoopt tot "Caribbean Commuter Airways N.V." kortweg Caricom Airways. Officieel per april 2013 is Caricom Airways een samenwerking aangegaan met Surinam Airways, "de flag carrier" van Suriname, voor het uitvoeren van binnenlandse vluchten als Surinam Airways Commuter.

Vloot[bewerken | brontekst bewerken]

Caricom Airways had een vloot van verschillende type vliegtuigen:

Caricom Airways Fleet
Model Aantal Passagiers Opmerkingen
Britten Norman BN2A MK III Trislander 1 (op order) 16 PZ-TY.. Surinam Airways Commuter (SLM) / Caricom Airways
Britten Norman BN2 Islander 2 9 PZ-TYD Surinam Airways Commuter (SLM) / Caricom Airways,

PZ-TYL Surinam Airways Commuter (SLM) / Caricom Airways

Cessna 206H Stationair 6 1 5 PZ-TYA Surinam Airways Commuter (SLM) / Caricom Airways
Piper 31-350 Chieftain Navajo 1 9 PZ-TYW Kuyake Aviation / Caricom Airways
Cessna 337G Skymaster 1 5 PZ-PYV Kuyake Aviation / Caricom Airways
Cessna 172 Skyhawk 1 3 PZ-NYQ Kuyake Aviation Academy / Caricom Airways Academy

Volgens "Caricom News Network" zou Caricom Airways eind 2010 overstappen naar een vloot van nieuwe Cessna 208 Caravan vliegtuigen. De strikte regelgeving omtrent het vliegen met eenmotorige toestellen boven open water in de Caribische Zee maakt deze aanschaf momenteel onwaarschijnlijk.

Bestemmingen[bewerken | brontekst bewerken]

Caricom Airways vliegt naar 67 bestemmingen, waarvan 62 binnen de Caricom en 5 daarbuiten:

Buiten de Caricom:

Dochterondernemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]