Carl Bernstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carl Bernstein op het Texas Book Festival in 2007

Carl Bernstein (Washington D.C., 14 februari 1944) is een onderzoeksjournalist en schrijver. Bij de Washington Post werkte hij samen met Bob Woodward, samen legden ze het Watergateschandaal bloot. Dit schandaal leidde tot de val van Richard Nixon, die toen de president van de Verenigde Staten was. Voor zijn rol in de verslaggeving van dit schandaal ontving Bernstein verschillende onderscheidingen, waaronder de Pulitzerprijs in 1973. Tegenwoordig werkt hij onder andere als politiek analist voor CNN en als contributing editor van Vanity Fair.

In 1976 nam Bernstein ontslag bij de Washington Post. Hij werkte vervolgens als verslaggever voor de American Broadcasting Company, onderwees aan de Universiteit van New York en schreef voor Time. In 1981 keerde hij terug naar de Washington Post.

Bernstein schreef samen met Woodward twee boeken: All the President's Men[1][2] en The Final Days.[3][4] In het eerste boek worden de successen en mislukkingen van hen beschreven met als achtergrond de ontrafeling van het schandaal. In het tweede boek worden de laatste maanden van Nixons presidentschap beschreven. Bernstein was ook coauteur van His Holiness: John Paul II & the History of Our Time samen met Marco Politi.

In de film All the President's Men, die over het onderzoekswerk van Bernstein en Woodward gaat, wordt Bernstein vertolkt door Dustin Hoffman.

Bernstein was een van de gasten in het programma College Tour, waarin hij geïnterviewd werd door Twan Huys.[5]

Boeken[bewerken]

  • All the President's Men (coauteur)
  • The Final Days (coauteur)
  • His Holiness: John Paul II & the History of Our Time (coauteur)
  • Loyalties: A Son’s Memoir
  • A Woman In Charge: The Life of Hillary Rodham Clinton

Voetnoten[bewerken]

  1. Bernstein, Carl & Woodward, Bob, All the President's Men, uitg. Simon and Schuster, New York (1974) ISBN 0-671-21781-X
  2. Nederlandse vertaling: Alleman van Nixons staf, uitg. Contact, Amsterdam (1974), met inleiding van politiek commentator W.L.Brugsma ISBN 90-254-2032-X
  3. Woodward, Bob & Bernstein, Carl, The Final Days, Engelse uitg. Secker and Warburg, Londen (1976) ISBN 0-436-04251-7
  4. Nederlandse vertaling: Nixons laatste dagen, uitg. Elsevier, Amsterdam (1976) ISBN 90-10-01658-7
  5. Bernstein in College Tour