Carl Devos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carl Devos
Carldevos675.jpg
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 1970
Werkzaamheden
Vakgebied Politieke wetenschappen
Universiteit Universiteit Gent
Soort hoogleraar Hoogleraar
Beroep Professor
Bekende werken Ménage à Trois, Quo Vadis Belgica (2006)
Een Plattegrond van de Macht. Inleiding in politiek en politieke wetenschappen (2011 e.v.)
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Carl Devos (Meulebeke, 1970) is een Belgisch hoogleraar en politicoloog.

Levensloop[bewerken]

In 1988 startte Devos zijn studie aan de toenmalige Rijksuniversiteit Gent. Daar werd hij in 1992 licentiaat in de politieke wetenschappen. Zijn scriptie behandelde de ongelijke ontwikkeling van de politieke en sociale integratie van de Europese Gemeenschappen. Vervolgens behaalde hij in 1993 aan dezelfde universiteit een bijkomend licentiaatsdiploma in Europees recht. De titel van zijn scriptie aldaar luidde Sociale dumping in intra-communautair verband. Nadien ging Devos aan de slag als assistent aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen van de universiteit. Ondertussen werkte hij ook aan zijn proefschrift over de impact van het mondialiseringsproces op de machtspositie van de vakbonden. In 2000 behaalde hij zijn doctoraat met grootste onderscheiding. Vervolgens werd hij dan voltijds doctor-assistent aan dezelfde vakgroep.

Sinds oktober 2003 is Devos voltijds docent aan de vakgroep Politieke wetenschappen van de UGent voor opleidingsonderdelen in politieke besluitvorming, politicologie en Belgisch federalisme. Als centrum-linkse academicus was Devos aan het begin van zijn academische loopbaan kandidaat op de verkiezingslijst van de sp.a bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 in Izegem. Van januari 2004[1] tot december 2007[2] was hij hoofdredacteur van het politiek tijdschrift Sampol.[3]

In oktober 2010 werd Carl Devos benoemd tot hoogleraar aan de Gentse faculteit Politieke en Sociale wetenschappen. Sinds 2014 doceert Devos Belgisch federalisme en Inleiding tot politicologie, het eerstejaarsvak dat alom bekendheid verwierf omwille van het sterk gemediatiseerde 'Openingscollege'. Naast het vskgroepvoorzitterschap is het UGent-ambassadeurschap voor West-Vlaanderen Devos' belangrijkste opdracht.

Devos was een aantal jaren hoofdredacteur van het maandblad Samenleving en Politiek en hij is eindredacteur van de tweede editie van het boek Ménage à Trois, Quo Vadis Belgica uit 2006. Daarin uitten de pers, politici, historici en politicologen hun mening en verwachting over de toekomst van België. Onder andere Bart De Wever, Yves Leterme, Kris Deschouwer, Dave Sinardet, Wilfried Martens, Marc Reynebeau en Norbert de Batselier werkten hier aan mee.[4]

Hij is sinds 2010 hoogleraar aan de faculteit Politieke en Sociale wetenschappen van de Universiteit Gent. Sinds het najaar van 2014 is Devos voorzitter van de vakgroep Politieke wetenschappen van deze faculteit.

Als populair politiek analist en wetstraatcommentator is Devos regelmatig te gast in (politieke) debat- en actuaprogramma's op de Vlaamse radio en televisie.

Sinds november 2016 is Devos UGent-ambassadeur voor de provincie West-Vlaanderen.

Voorganger:
Koen Raes
Hoofdredacteur van Sampol
2004 - 2007
Opvolger:
Patrick Vander Weyden