Carl Devos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carl Devos
Carldevos675.jpg
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 1970
Werkzaamheden
Vakgebied Politieke wetenschappen
Universiteit Universiteit Gent
Bekende werken Ménage à Trois, Quo Vadis Belgica (2006)
Een Plattegrond van de Macht. Inleiding in politiek en politieke wetenschappen (2011)
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Carl Devos (Meulebeke, 1970) is een Belgisch politicoloog. Hij is hoogleraar aan de faculteit politieke en sociale wetenschappen van de Universiteit Gent en hoofdredacteur van het maandblad Samenleving en Politiek. Hij is regelmatig te gast in (politieke) debat- en actuaprogramma's op de Vlaamse radio en televisie.

Studie[bewerken]

In 1988 startte Devos zijn studie aan de toenmalige Rijksuniversiteit Gent. Daar werd hij in 1992 licentiaat in de politieke wetenschappen. Zijn scriptie behandelde de ongelijke ontwikkeling van de politieke en sociale integratie van de Europese Gemeenschappen. Vervolgens behaalde hij in 1993 aan dezelfde universiteit een bijkomend licentiaatsdiploma in Europees recht. De titel van zijn scriptie aldaar luidde Sociale dumping in intra-communautair verband. Nadien ging Devos aan de slag als assistent aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen van de universiteit. Ondertussen werkte hij ook aan zijn proefschrift over de impact van het mondialiseringsproces op de machtspositie van de vakbonden. In 2000 behaalde hij zijn doctoraat met grootste onderscheiding. Vervolgens werd hij dan voltijds doctor-assistent aan dezelfde vakgroep.

Loopbaan[bewerken]

Sinds oktober 2003 is Devos voltijds docent. Hij doceert vakken met betrekking tot de beginselen van de politicologie, de politieke besluitvorming, het Belgisch beleid, Belgisch federalisme en de Belgische politieke economie. In oktober 2010 werd Carl Devos benoemd tot hoogleraar aan de Gentse faculteit Politieke en Sociale wetenschappen. Hij doceert er volgende vakken: inleiding tot politicologie, politieke besluitvorming en Belgisch federalisme.

Als centrum-linkse academicus is Devos lid van de Paviagroep en was hij kandidaat op de verkiezingslijst van de sp.a bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 in Izegem.[1] Devos is gespecialiseerd in Belgische politiek, mondialisering, de (welvaarts)staat, macht, vakbonden, federalisering, politieke economie, politieke besluitvorming, consensuspolitiek en conflictbeheersing.[2]

Hij is onder andere eindredacteur van de tweede editie van het boek Ménage à Trois, Quo Vadis Belgica uit 2006, waarin de pers, politici en politicologen hun mening en verwachting uiten over de toekomst van België. Onder andere Bart De Wever, Yves Leterme, Kris Deschouwer, Dave Sinardet, Wilfried Martens, Marc Reynebeau en Norbert de Batselier werkten hier aan mee.[3]