Carl Devos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carl Devos
Carl Devos
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 1970
Werkzaamheden
Vakgebied Politieke wetenschappen
Universiteit Universiteit Gent
Soort hoogleraar Hoogleraar
Beroep Professor
Bekende werken Ménage à Trois, Quo Vadis Belgica (2006)
Een Plattegrond van de Macht. Inleiding in politiek en politieke wetenschappen (2011 e.v.)
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Carl Devos (Meulebeke, 1970) is een Belgisch hoogleraar en politicoloog.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

In 1988 startte Devos zijn studie aan de toenmalige Rijksuniversiteit Gent. Daar werd hij in 1992 licentiaat in de politieke wetenschappen. Devos' scriptie behandelde de ongelijke ontwikkeling van de politieke en sociale integratie van de Europese Gemeenschappen. Vervolgens behaalde hij in 1993 aan dezelfde universiteit een bijkomend licentiaatsdiploma in Europees recht. De titel van deze scriptie luidde Sociale dumping in intra-communautair verband. Aansluitend ging Devos aan de slag als assistent aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen van de universiteit. Ondertussen werkte hij ook aan zijn proefschrift over de impact van het mondialiseringsproces op de machtspositie van de vakbonden.

In 2000 behaalde hij zijn doctoraat met een proefschrift over de Impact van het globaliseringsproces op de machtspositie van vakbonden. Een theoretische benadering. Vervolgens werd hij voltijds doctor-assistent aan dezelfde vakgroep.

Sinds oktober 2003 is Devos voltijds docent aan de vakgroep Politieke wetenschappen van de UGent voor opleidingsonderdelen in politieke besluitvorming, inleiding tot de politieke wetenschappen en Belgisch federalisme.

Als centrum-linkse academicus was Devos aan het begin van zijn academische loopbaan kandidaat op de verkiezingslijst van de sp.a bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 in Izegem. Hij werd niet verkozen.

Van januari 2004[1] tot december 2007[2] was hij hoofdredacteur van het politiek tijdschrift Sampol.[3]

In oktober 2010 werd Carl Devos benoemd tot hoogleraar aan de Gentse faculteit Politieke en Sociale wetenschappen.

Devos verkreeg vooral naambekendheid in Vlaanderen omwille van zijn kritische reflecties en politieke commentaren of columns en omwille van Inleiding tot politicologie, een eerstejaarsvak met een sterk gemediatiseerd 'Openingscollege'.

Devos' beperkte onderwijsopdracht (nl. Politicologie) wordt sinds november 2014 aangevuld met het vakgroepvoorzitterschap (in april 2018 verlengd) en sinds het najaar van 2016 ook met het UGent-ambassadeurschap voor West-Vlaanderen.

Devos is eindredacteur van de tweede editie van het boek Ménage à Trois, Quo Vadis Belgica uit 2006. Daarin uitten de pers, politici, historici en politicologen hun mening en verwachting over de toekomst van België. Onder andere Bart De Wever, Yves Leterme, Kris Deschouwer, Dave Sinardet, Wilfried Martens, Marc Reynebeau en Norbert de Batselier werkten hier aan mee.[4]

Als politiek analist en wetstraatcommentator is Devos regelmatig te gast in (politieke) debat- en actuaprogramma's op de Vlaamse radio en televisie.

Voorganger:
Koen Raes
Hoofdredacteur van Sampol
2004 - 2007
Opvolger:
Patrick Vander Weyden
Zie de categorie Carl Devos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.