Carl Hollander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Carl Hollander
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Carl Nicolaas Hollander
Geboren 16 juni 1934
Geboorteplaats Amsterdam[1]
Overleden 28 september 1995
Overlijdensplaats Amsterdam[1]
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1964 - 1995
Genre Jeugdliteratuur
Uitgeverij Ploegsma
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Carl Nicolaas Hollander (Amsterdam, 16 juni 1934 – aldaar, 28 september 1995), was een Nederlands illustrator van vele kinderboeken.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Hollander heeft de kunstacademie in Den Haag met veel succes doorlopen en afgemaakt. Hij behaalde de eerste prijs (de Esso-prijs) voor het beste eindexamen in het desbetreffende jaar. Na zijn studie moest hij eerst zijn dienstplicht vervullen, maar daarna kon hij zijn hart volgen en zijn talent ten volle benutten. De eerste opdrachten kreeg hij van enkele uitgeverijen uit Engeland, maar al vrij snel maakte hij de illustraties en omslagen voor veel kinderboeken van de Nederlandse uitgeverij Ploegsma.

Hij werkte graag en vaak met pen, potlood, kleurpotloden en aquareltechniek. Zijn werk kenmerkt zich door de fijne detaillering, wat dat werk zo herkenbaar en levensecht maakt. In totaal heeft hij meer dan honderd boeken geïllustreerd of van omslagen voorzien. Tussen 1970 en 1972 maakte hij onder het pseudoniem Abraham Zwinskyenskowkovitch-Prastolkinofortortiloff jr. de serie "Rosie Geur & Manus Gein" voor het blad PEP.

Hollander heeft ook les gegeven aan de Rietveld Academie te Amsterdam.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Een kleine greep uit zijn werk:

  1. a b https://rkd.nl/explore/artists/39166; geraadpleegd op: 15 oktober 2016.