Carl Ludwig Blume

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Carl Ludwig Blume
Carl Ludwig Blume
Geboren 9 juni 1796
Overleden 3 februari 1862
Standaardafkorting Blume
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Carl Ludwig Blume aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Titelpagina Collection des Orchidées les plus remarquables de l'archipel Indien et du Japon

Carl Ludwig Blume (Braunschweig, 9 juni 1796Leiden, 3 februari 1862) was een Duits-Nederlands botanicus. Zijn verdiensten lagen hoofdzakelijk in het onderzoeken en classificeren van de Indonesische flora. Herman Johannes Lam vernoemde het tijdschrift Blumea naar hem. Augustin Pyramus de Candolle vernoemde het plantengeslacht Blumea naar hem.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Blume werd als zoon van een koopman geboren. Hij studeerde aan de universiteit van Leiden. In 1818 ging hij in opdracht van zijn leraar Sebald Justinus Brugmans als onderzoeker naar Batavia, het hedendaagse Jakarta. Hij woonde tot 1827 op de Soenda-eilanden en verzamelde daar planten. Bij zijn terugkeer bracht hij een herbarium met meer dan 3.000 plantensoorten mee. Van 1823 tot 1826 was hij directeur van 's Lands Plantentuin te Buitenzorg (heden ten dage Kebun Raya Bogor genoemd). Na zijn terugkeer werd hij tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw benoemd. Blume werd hoogleraar in Leiden en directeur van het Rijksherbarium aldaar.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • "Catalogus van eenige der merkwaardigste zoo in- als uitheemse gewassen, te vinden in 's Lands Plantentuin te Buitenzorg" opgemaakt door C. L. Blume, M.D., Directeur van voorz. tuin. s.l. n.d. [Batavia 1823].
  • Bijdragen tot de flora van Nederlandsch Indië … 1825-1827
  • Enumeratio plantarum Javae et insularum adjacentium minus cognitarum vel novarum ex herbariis Reinwardtii, Kuhlii, Hasseltii et Blumii 1827-1828
  • Flora Javae nec non insularum adjacentium … 1828-1858 (samen met Johannes Baptistus Fischer (x-1832)
  • De novis quibusdam plantarum familiis expositio et olim jam expositarum enumeratio. (1833)
  • Rumphia, sive commentationes botanicae imprimis de plantis Indiae orientalis … 1836-1849
  • Museum botanicum lugduno-batavum … 1849-1857
Zie de categorie Carl Ludwig Blume van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.