Carlos Cruz-Diez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carlos Cruz-Diez
Carlos Cruz-Diez (1995)
Persoonsgegevens
Geboren 17 augustus 1923
Overleden 27 juli 2019
Geboorteland Venezuela
Beroep(en) Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract, kinetische kunst
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Carlos Cruz-Diez (Caracas, 17 augustus 1923 - Parijs, 27 juli 2019) was een Venezolaans schilder en beeldhouwer. Hij is bekend geworden als kinetisch en op-art kunstenaar.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Cruz-Diez studeerde van 1940 tot 1945 aan de Escuela de Artes Plásticas y Aplicadas in Caracas. Van 1946 tot 1951 was hij artistiek directeur van het reclamebureau McCann Erickson in Caracas. Hij gaf les aan de Escuela de Bellas Artes van 1953 tot 1955. Ook was hij werkzaam als ontwerper en illustrator voor de landelijke krant El Nacional. Midden in een carrière in opbouw reisde Cruz-Diez naar Europa. Hij vestigde zich in 1955 in Barcelona en bezocht Parijs twee keer, waar hij kennismaakte met nieuwe stromingen in de kunst, zoals geometrische abstractie en de Bauhaus-theorie om kunst en industrieel design te combineren. Ook hield het gebruik van kleur en de kleurtheorie hem bezig, hetgeen uiteindelijk een van de belangrijkste componenten van zijn werk werd. In 1956 keerde hij weer terug naar Venezuela en hij opende in 1957 zijn Estudio de Artes Visuales in Caracas.

Gedurende zijn opleiding had Cruz-Diez het werk bestudeerd van Georges Seurat en Josef Albers, beiden bekendstaand als kunstenaars, die experimenteerden met kleurverhoudingen, esthetica en kleurperceptie. Cruz-Diez werd vaak in verband gebracht met twee andere Venezolaanse kinetische kunstenaars, Jesús Rafael Soto en Alejandro Otero. Zij hadden samen gestudeerd en alle drie deelden ze dezelfde esthetische voorkeuren voor structuur en vorm. Zij werden gezien als hét gezicht van Venezuela in de internationale kunstwereld. Alhoewel Cruz-Diez later in Paris arriveerde dan Soto, hij woonde vanaf 1960 in Frankrijk, waren hun nationale achtergrond en hun internationale connecties (o.a. Galerie Denise René in Parijs) duidelijk gelijk.

Cruz-Diez is een gerenommeerd kunstenaar, die een lange erelijst heeft van solo- en groepsexposities. Hij leefde en werkte in Parijs. In Caracas is een museum voor beeldende kunst geopend dat zijn naam draagt, het Museo de la Estampa y del Disiño Carlos Cruz-Diez of Museo Cruz-Diez.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Carlos Cruz-Díez van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.