Carlos Fuentes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Carlos Fuentes
Carlos Fuentes
Algemene informatie
Volledige naam Carlos Fuentes Macías
Geboren Panama-Stad, 11 november 1928
Geboorteplaats Panama-Stad[1]
Overleden Mexico-Stad, 15 mei 2012
Overlijdensplaats Mexico-Stad[2]
Land Vlag van Mexico Mexico
Werk
Bekende werken De dood van Artemio Cruz
De Jaren met Laura Díaz
De kop van de Hydra
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Carlos Fuentes Macías (Panama-Stad, 11 november 1928Mexico-Stad, 15 mei 2012) was een Mexicaans schrijver, journalist en diplomaat.

Als zoon van een diplomaat bracht hij zijn jeugd in heel het Amerikaanse continent door, maar als adolescent keerde hij terug naar Mexico. Zijn eerste huwelijk liep spaak na meerdere affaires. Hij sprak dan ook met trots over zijn escapades met actrices als Jeanne Moreau en Jean Seberg, door hem vereeuwigd in Diana, de eenzame jachtgodin (1996).

Hij gold als een van de belangrijkste schrijvers van de Spaanstalige wereld en wordt als zeer belangrijk gezien voor de hedendaagse Latijns-Amerikaanse literatuur. Van zijn hand kwamen meer dan 20 romans. Hij debuteerde op zijn dertigste met het succesvolle La región más transparente, waarmee hij zich meteen als vernieuwer aankondigde. Met zijn roman Gringo viejo was hij de eerste Mexicaan die een bestseller scoorde in de VS. Het leidde tot de Hollywood-verfilming Old gringo, met Gregory Peck en Jane Fonda in de hoofdrollen. Zijn bekendste werken zijn De dood van Artemio Cruz, De Jaren met Laura Díaz en De kop van de Hydra. Al zijn romans werden vertaald naar het Nederlands.

Fuentes heeft zich ook als politiek commentator geprofileerd. Omdat hij eind jaren vijftig sympathiseerde met Fidel Castro werd hem de toegang tot de VS geweigerd. Hij sprak zich uit tegen de Amerikaanse immigratiepolitiek en stelde president Calderón aansprakelijk voor het Mexicaanse drugsgeweld. In de jaren zestig verbleef hij in Europa, waar hij later ook Mexicaans ambassadeur in Parijs was. Carlos Fuentes werkte begin jaren-90 als redacteur/ presentator/ verteller mee aan de meerdelige, prijswinnende BBC documentaire "The History of Modern Latin America". Dit werd een van de zeer weinige Europese producties die uitgebreid stilstaat bij leven, werk en erfgoed van 'revolucionarios' zoals Pancho Villa, Simón Bolívar, José de San Martín en Fidel Castro.

In 2006 hield Carlos Fuentes in Leiden de Huizingalezing onder de titel The Two Traditions: La Mancha and Waterloo.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn overlijden op 15 mei 2012 in een ziekenhuis in Mexico-Stad kwam onverwacht. Het werd bekendgemaakt door president Calderón van Mexico. Deze omschreef hem als "een schrijver en universeel Mexicaan".

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Onder meer:

  1. Gemeinsame Normdatei; geraadpleegd op: 11 december 2014.
  2. Gemeinsame Normdatei; geraadpleegd op: 31 december 2014.