Carlos Arana Osorio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Carlos Manuel Arana Osorio)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kolonel Arana (rechts) met Amerikaanse militaire adivseurs, 1965.

Carlos Manuel Arana Osorio (Barberena, 17 juli 1918 - Chiquimula, 6 december 2003) was een Guatemalteeks politicus en militair. Van 1970 tot 1974 was hij president van Guatemala.

Arana Osorio was afkomstig uit het departement Santa Rosa. Arana Osorio sloot zich aan bij het leger en klom op tot kolonel. Hij stond bekend als de 'leeuw van het oosten' en was succesvol in het terugdringen van guerrillastrijders in het oosten van het land. Maar hij werd door president Julio César Méndez Montenegro weggepromoveerd als ambassadeur in Nicaragua.[1]

In 1970 werd hij voor de Nationale Bevrijdingsbeweging (MLN) en de Institutioneel Democratische Partij (PID), de extreemrechtse partijen van het leger, met een wet-en-ordeprogramma tot president van Guatemala gekozen, hoewel het verkiezingsproces waarschijnlijk niet eerlijk was verlopen. Arana Osorio werd hiermee de eerste van een lange reeks militaire machthebbers. Direct na zijn aantreden riep hij de noodtoestand uit om de campagne tegen de guerrilla's te verhevigen. Arana Osorio's antiguerrillacampagne was redelijk succesvol, hoewel het met gepaard ging met wreedheden en er vele onschuldige slachtoffers vielen. Ook de eerste doodseskaders in Guatemala doken onder zijn regering op. Doordat tegenstanders, meest studenten, van het regime door deze methoden radicaliseerden, verplaatste de strijd zich van het platteland naar de stad. Ook journalisten, politici van de oppositie en andere critici van het regime werden vervolgd.

Arana werd in 1974 na een frauduleuze verkiezing opgevolgd door MLN-kandidaat Kjell Laugerud.

Voorganger:
Julio César Méndez Montenegro
President van Guatemala
1970-1974
Opvolger:
Kjell Laugerud