Carlos Schwabe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Carlos Schwabe
Carlosschwabe.jpg
Persoonsgegevens
Geboren Hamburg-Altona, 21 jul 1866
Overleden Avon, 22 jan 1926
Nationaliteit Vlag van Duitsland Duitsland
Beroep(en) kunstschilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Carlos Schwabe (Hamburg-Altona, 21 juli 1866Avon, 1926) was een Duits-Zwitsers kunstschilder en illustrator, die het grootste deel van zijn leven in Frankrijk werkte. Hij wordt gerekend tot het symbolisme.

Leven en werk[bewerken]

Schwabe verhuisde op jonge leeftijd van Hamburg naar Genève, waar hij vervolgens ook studeerde aan de kunstacademie. Na zijn studie trok hij naar Parijs, waar hij in contact kwam met vooraanstaande kunstenaars van het symbolisme. Al snel maakte hij vooral naam als posterontwerper en boekillustrator, en illustreerde hij werken van onder andere Stéphane Mallarmé, Albert Samain, Charles Baudelaire (Les Fleurs du mal, 1900), Émile Zola (La Rêve, 1892), Maurice Maeterlinck (Pelléas et Mélisande, 1892), José-Maria de Heredia en Pierre Louÿs.

Vanaf de jaren 1890 begon Schwabe ook met succes schilderwerken te exposeren, onder andere op de spraakmakende symbolistische 'Rose-Croix' expositie (1892), georganiseerd door Joséphin Péladan. Zijn schilderijen van voor de eeuwwisseling passen duidelijk binnen de idealistische opvattingen van de symbolisten uit die tijd en kenmerken zich door een zekere individualistische experimenteerdrang. Zijn latere werken zijn meer allegorisch en conventioneel. Schwabe schilderde veel mythologische onderwerpen, vaak vrouwen, vaak ook gekoppeld aan thema’s als lijden en dood. Zijn obsessie met de dood kwam onder andere voort uit het overlijden van een heel goede vriend in 1894, toen hij 28 jaar oud was.

Schwabe zou Frankrijk uiteindelijk niet meer verlaten. Hij overleed in 1926 te Avon, Seine-et-Marne. Zijn werk is heden ten dage onder meer te zien in het Musée d'Orsay te Parijs en het Musée d'art et d'histoire te Genève. De Collection Lucile Audouy omvat diverse van Schwabes werken en ook het Van Gogh Museum te Amsterdam bezit enkele van zijn schilderijen.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Jumeau-Lafond, Jean-David, Carlos Schwabe, symboliste et visionnaire, Parijs, 1994.

Externe links[bewerken]

(en) Biografie en werken