Carlton House Terrace

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het oostelijk terras kort na voltooiing.

Carlton House Terrace verwijst naar een straat in het St. James-district van de City of Westminster in Londen, Engeland. Het betreft dan in het bijzonder de terrassen van twee witte huizen aan de zuidkant van de straat, met uitzicht op St. James's Park. Deze terrassen werden gebouwd in 1827–32 naar ontwerpen van John Nash met nauwkeurige input van andere architecten waaronder Decimus Burton. De gebouwen nemen de plaats in van het Carlton House, en behoren nog steeds tot het Britse kroondomein.

Overzicht[bewerken]

De Duitse ambassade, c. 1930

De twee terrassen zijn zogenaamde listed buildings, ze hebben dus een monumentenstatus. Ieder bestaat uit negen grote huizen. De gebouwen raakten tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. De buitenzijde is weer in oorspronkelijke staat teruggebracht, maar de meeste interieurs zijn uitgebreid gewijzigd. Alleen het interieur van nummer 7 is nog zoals het oorspronkelijk door Nash werd ontworpen.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog was Carlton House Terrace een van de meest gewilde woonadressen in Londen. Op nummer 9 (en later samengevoegd met nummer 8) woonde sinds 1849 de gezant van Pruisen, en later hun opvolgers de Duitse ambassadeurs.

Bekende bewoners[bewerken]

Het westelijk terras. De lange huizen op de hoek zijn nummers 8 en 9, voorheen de Duitse ambassade. Thans is de Royal Society hier gevestigd.

In de meeste huizen zitten nu bedrijven, instituten en wetenschappelijke genootschappen.

Literatuur[bewerken]

Weblinks[bewerken]