Carmen van het Noorden (2009)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carmen van het Noorden
Regie Jelle Nesna
Producent San Fu Maltha
In-Soo Radstake
Wilfried van Baelen
Gitta Kruisbrink
Scenario Maarten van Hinte
Jelle Nesna
Karin van der Meer
Muziek Perquisite
Distributie San Fu Maltha
Mollywood
Benelux Film Distributors
Première 24 september 2009
Genre Romantiek
Drama
Speelduur 85 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Carmen van het Noorden is een Nederlandse film uit 2009, gebaseerd op de novelle Carmen uit 1845 van Prosper Mérimée, bekend van de ook erop gebaseerde opera Carmen en de film uit 1919, Een Carmen van het Noorden. De film werd geregisseerd door Jelle Nesna, kleinzoon van Hans Nesna die de film uit 1919 met Maurits Binger maakte.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Joz (Tygo Gernandt) krijgt als jonge agent in Rotterdam van zijn cheffin Lisa (Margreet Boersbroek) opdracht om de moord op de prostituee Maria te onderzoeken. Bij dat onderzoek ontmoet hij Carmen (Sanguita Akkrum). Hij raakt zo verliefd op haar dat hij het uitmaakt met zijn verloofde Maryam (Mounira Hadj Mansour); Carmen reageert daar echter onverschillig op, ze wil zich niet binden. Ook lijdt Joz' werk er zo onder dat hij op non-actief wordt gesteld, en Simon (Thom Hoffman) de zaak overneemt. Toch gaat Joz verder met zijn onderzoek. Hij ontdekt dat Carmens broer Steve (Sergio IJssel), die gearresteerd is, onschuldig is, en bevrijdt hem. Uit jaloezie valt hij Carmen aan. Vrienden van Carmen regelen de vlucht van Joz en Steve naar het buitenland. Uiteindelijk blijkt Lisa de moord gepleegd te hebben omdat haar man Koen (Kürt Rogiers) klant geweest is bij Maria. Ze schiet Joz neer.

Het verhaal wordt becommentarieerd door rapper Duvel.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De originele film baseerde zich op het boek Carmen van schrijver Prosper Mérimée over de noodlottige driehoeksverhouding tussen het fabrieksmeisje Carmen en haar twee minnaars. In de versie uit 1919 was het verhaal verplaatst naar het Amsterdam van begin twintigste eeuw. De nieuwe Carmen van het Noorden speelt zich af in het Nederland van nu. De film werd gemaakt met een laag budget door gebruik te maken van beginnende acteurs en crewleden die voor alleen maar reiskosten en lichte vergoedingen meededen.

De muziek van de film, gemaakt door Perquisite, won een Gouden Kalf op het filmfestival van Utrecht (2009).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]