Carmona (Sevilla)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Carmona
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
  
Wapen van Carmona (Sevilla)
Carmona (Spanje)
Carmona
Situering
Autonome regio Andalusië
Provincie Sevilla
Coördinaten 37° 28′ NB, 5° 39′ WL
Algemeen
Oppervlakte 924 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
28.595
(31 inw./km²)
Provincie- en
gemeentecode
41.024
http://www.carmona.org/
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Carmona is een gemeente in de Spaanse provincie Sevilla in de regio Andalusië met een oppervlakte van 924 km². In 2012 telde Carmona 28.814 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rond het begin van de jaartelling tijd stond de plaats bekend als Carmo en het was een versterking in de Romeinse provincie Hispania Baetica. Het ligt op een verhoging in een verder vlak landschap en was strategisch van groot belang. Het lag op een kruising van belangrijke handelswegen en beschermde de oostelijke toegang tot Sevilla via de vallei van de Guadalquivir. Het amfitheater van Carmona werd door de Romeinen gebouwd in de 1e eeuw v.Chr.

Tijdens de Moorse bezetting werden de verdedigingswerken versterkt, en kwamen er paleizen en fonteinen. Van 1013 tot 1150, toen het werd veroverd door de Almohaden, was Carmona de hoofdplaats van de Taifa Carmona. In 1247 werd de stad door troepen van Ferdinand III van Castilië veroverd. Ongeveer een eeuw later bouwde Peter I van Castilië de Alcázar de Arriba en werden twee bestaande forten gerestaureerd. Diverse poorten zijn behouden, waarvan de poort naar Sevilla het meest indrukwekkend is.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Impressie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Carmona, Seville van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.