Carnaval in Rio de Janeiro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De sambaschool GRES Mocidade Independente de Padre Miguel tijdens de optocht door de Sambadrome

Om het begin van de lente te verwelkomen wordt in Brazilië en met name in Rio de Janeiro carnaval gevierd. Het carnaval van Rio de Janeiro wordt grotendeels georganiseerd door de inwoners van de favela’s, de krottenwijken van Rio. Het hele feest duurt vier dagen en eindigt op de dag voor Aswoensdag.

Parades[bewerken]

Het hoogtepunt zijn de parades, die sinds 1984 worden gehouden in de Sambadrome. Elke sambaschool krijgt dan 80 minuten om door de Sambadrome te trekken. Juist deze parades worden gezien als een grote competitie tussen de verschillende wijken en Sambascholen. Elke optocht heeft dan ook een thema, en maakt gebruik van uitbundig uitgedoste danseressen en praalwagens. Aan de parades doen meer dan honderden sambascholen mee en op sommige carnavalsdagen komt het voor dat er meer dan 2 miljoen mensen participeren in alle festiviteiten[1].

Buurtbals[bewerken]

Verder zijn de zogenaamde buurtbals belangrijke onderdelen.. Van sommige buurtbals gaat de geschiedenis terug tot in de 18e eeuw.

Data Carnaval in Rio de Janeiro[bewerken]

Het carnaval in Rio de Janeiro wordt veelal in februari of maart gevierd. De data voor de komende jaren zijn als volgt[2]:

  • 2015: 13 februari tot en met 18 februari
  • 2016: 5 februari tot en met 10 februari
  • 2017: 24 februari tot en met 1 maart
  • 2018: 9 februari tot en met 14 februari
  • 2019: 1 maart tot en met 6 maart
  • 2020: 21 februari tot en met 26 februari

Referenties[bewerken]

  1. http://www.sambadrome.com/rio-carnival/
  2. http://carnivalbookers.com/brazil-carnival/brazil/dates.asp