Carnival of Souls (1962)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carnival of Souls
Tagline She Was A Stranger Among The Living
Regie Herk Harvey
Producent Herk Harvey
Scenario John Clifford
Hoofdrollen Candace Hilligoss
Frances Feist
Sidney Berger
Muziek Gene Moore
Montage Bill de Jarnette & Dan Palmquist
Cinematografie Maurice Prather
Distributie Herts-Lion International Corp
Première 1962
Genre Horror-mystery
Speelduur 78 min.
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $30.000,-
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Carnival of Souls is een Amerikaanse horrorfilm uit 1962 onder regie van Herk Harvey. De hoofdrollen worden vertolkt door Candace Hilligoss, Frances Feist en Sidney Berger. De film werd oorspronkelijk uitgebracht als b-film en geldt tegenwoordig als een cultfilm.

Er verscheen in 1998 een gelijknamige remake waarin een groot deel van het originele verhaal gewijzigd was.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Mary Henry, een getalenteerde jonge organist, krijgt, terwijl ze met twee andere vrouwen per auto op weg is naar Salt Lake City, een ongeluk, waarbij de wagen te water raakt. Alleen Mary weet uit de zinkende wagen te komen en de kust te bereiken.

Mary huurt een nieuwe auto en vervolgt haar weg. Onderweg ziet ze meerdere malen een mysterieuze man, die in de film enkel als De Man omschreven wordt. Ze ziet hem vooral in weerspiegelingen van ramen en spiegels, maar niemand anders lijkt hem te zien. Mary merkt tot haar schrik dat mensen haar ook niet altijd lijken te zien, alsof ze onzichtbaar is. Het wordt zo voor de kijker duidelijk dat Mary het ongeluk toch niet heeft overleefd, en nu een geest is.

In de rest van de film schommelt Mary heen en weer tussen de wereld van de levenden en die van de doden. Het ene moment lijkt er niks aan de hand, het volgende moment wordt ze opgejaagd door “iets” dat haar angst aanjaagt. Mary bereikt de kerk waar ze een baan als organist had gekregen, maar ook de pastoor hier kan haar niet helpen. Naarmate Mary meer vertrouwd raakt met de wereld van De Man, verandert haar persoonlijkheid. Ook voelt ze zich aangetrokken tot een vreemd, verlaten paviljoen, waar De Man lijkt te wonen.

Uiteindelijk raakt Mary op een avond in een vreemde trance en speelt op het kerkorgel een duivelse muziek die een grote lading ghouls aantrekt. De pastoor betrapt haar en ontslaat haar meteen. Mary vlucht voor de ghouls naar het paviljoen. Wanneer de pastoor samen met een agent en een dokter haar op wil zoeken in het paviljoen, blijkt ze spoorloos te zijn verdwenen.

In de slotscène ziet men hoe Mary’s auto uit het water wordt getakeld, en haar lijk wordt gevonden.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Carnival of Souls op Wikimedia Commons.