Caroline Kaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Caroline Kaart
Caroline Kaart.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Caroline Paterson Raitt[1]
Geboren Blackness (Schotland), 21 december 1931
Land Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Caroline Kaart, geboren als Caroline Paterson Raitt (Blackness (Schotland), 21 december 1931) is een Schots-Nederlandse opera-zangeres, presentatrice en zanglerares. Ze kwam in Nederland wonen aan het eind van de jaren vijftig nadat ze getrouwd was met de elf jaar oudere tenor en toneelspeler Hans Kaart. Deze overleed echter al in juni 1963 na een mislukte ooroperatie in Lugano, Zwitserland.

Kaart bleef in Nederland wonen en ging een muzikaal televisieprogramma presenteren, genaamd Een liedje met Caroline, dat geregisseerd werd door Willy van Hemert. Met hem is ze in 1969 getrouwd. Acht jaar later, in 1977, is ze weer van hem gescheiden, waarna ze weer de naam van haar eerste man ging voeren.

Als zangeres is ze zeer veelzijdig gebleken. Haar stem houdt het midden tussen mezzosopraan en alt. Ze heeft opgetreden in de Royal Albert Hall tijdens een jubileumconcert voor koningin Elizabeth II, maar ze heeft ook in musicals meegespeeld, zoals Amerika Amerika (1982) van Jos Brink, waarin ze de rol van Rea de Vries-Rafalowitz speelde, en recenter (2002) in Blijvend Applaus, waarin ze de rol speelde van Cecily. Ook staat ze erom bekend dat ze graag optreedt met diverse koren, zowel kerk- als zeemanskoren.

Daarnaast was ze jarenlang de vaste presentatrice van het populaire radioprogramma Klassiek met Caroline voor de AVRO op Radio 4. Dit deed ze samen met Joop Stokkermans, die haar met zacht pianospel begeleidde terwijl zij haar aankondigingen deed. In 2002 werd ze na 23 jaar door de AVRO, zeer tegen haar zin, vervangen.

Ze hield zich nog bezig met het geven van zangles. In haar voormalige woonplaats Blaricum is de Stichting Caroline Kaart gevestigd, die de beoefening van podiumkunst bevordert. In 1982 werd ze ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]