Caroline van der Plas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Caroline van der Plas
Caroline van der Plas (2020)
Algemene informatie
Volledige naam Carolina Ann Maria van der Plas
Geboren 6 juni 1967
Geboorteplaats Cuijk
Functie Tweede Kamerlid en fractievoorzitter
Sinds 31 maart 2021
Partij CDA (tot 2019)
BBB (sinds 2019)
Politieke functies
2021-heden Lid Tweede Kamer
2021-heden Fractievoorzitter Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Carolina Ann Maria (Caroline) van der Plas (Cuijk, 6 juni 1967) is een Nederlandse politica en voormalig communicatiemedewerker en journaliste.[1] Zij is medeoprichter van de politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB). Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 was Van der Plas lijsttrekker voor deze partij en werd zij verkozen tot lid van de Tweede Kamer.

Jeugd en loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Plas werd in 1967 geboren in het Noord-Brabantse Cuijk. Haar vader was werkzaam als sportjournalist en haar Ierse moeder als politicus, namens het CDA in Deventer. Ze werd katholiek opgevoed, maar gaat sinds haar tienerjaren niet meer naar de kerk.[2] Van der Plas maakte in 1986 haar HAVO af, waarna zij aan de slag ging als journalist.[3] Ze was onder meer werkzaam voor uitgever Reed Business, waar ze schreef voor een blad over de vleesindustrie. Ze was chef-redacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij.[4] Ook werkte ze als communicatiemedewerker voor onder meer LTO Noord en de Nederlandse Bond van Varkenshouders.[5] Ze was lid van het CDA, maar verliet de partij na de Provinciale Statenverkiezingen 2019, met als kritiek de verminderde steun voor de agrarische sector binnen het CDA.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Verkiezingsdeelname[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Plas probeerde aanvankelijk in 2018 nog via de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 in de gemeenteraad te komen; haar zevende plek op de CDA-lijst in Deventer leverde haar 120 stemmen op.

Naar aanleiding van de boerenprotesten van 2019 richtte Van der Plas samen met Wim Groot Koerkamp en Henk Vermeer, van marketingbureau RemArkAble, in november van dat jaar de vereniging BoerBurgerBeweging (BBB) op. Als politieke partij deed deze met Van der Plas als lijsttrekker mee aan de Tweede Kamer verkiezingen van 2021. De partij behaalde 104.319 stemmen (1%), waardoor Van der Plas zitting nam in de Tweede Kamer. Zij behaalde met de BBB voornamelijk goede resultaten in agrarische gemeenten, zoals Tubbergen (6,7%) en Berkelland (8%).

Kamerlidmaatschap[bewerken | brontekst bewerken]

Als Kamerlid is van der Plas lid van zeventien commissies en twee werkgroepen.[6]

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Plas is de dochter van Wil van der Plas (1937-2014), sportjournalist bij het Deventer Dagblad en Nuala Fitzpatrick, gemeenteraadslid en wethouder (tussen 1986-1994) namens het CDA in Deventer. Ze werd in 2019 weduwe en is moeder van twee zoons.[7]