Carsten Dahl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Carsten Dahl
Carsten Dahl
Algemene informatie
Geboren Kopenhagen, 3 oktober 1967
Geboorteplaats KopenhagenBewerken op Wikidata
Land Vlag van Denemarken Denemarken
Werk
Genre(s) jazz
Beroep muzikant
Instrument(en) piano
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Carsten Dahl (Kopenhagen, 3 oktober 1967)[1][2][3][4] is een Deense jazzpianist.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dahl voltooide een opleiding als percussionist bij Ed Thigpen en Alex Riel aan het Rytmisk Musikkonservatorium in Kopenhagen, voordat hij in 1988 naar de piano wisselde. Hij werd snel bekend in heel Europa en werkte samen met muzikanten als Johnny Griffin, James Moody, Andy Sheppard, Joe Lovano, Lutz Büchner, Ted Curson, Carmen Lundy, Jerry Bergonzi, Ed Neumeister, Tom Kirkpatrick, Jim Snidero, Phil Wilson, Pete Yellin, Wynton Marsalis, Thomas Agergaard, Benny Golson, Jimmy Cobb, Walter Booker, Jesper Thilo, Hans Ulrik, Fredrik Lundin, Trine-Lise Væring, Palle Mikkelborg, Tim Hagans en Eddie Gomez. Werken in een trio met Arild Andersen en Patrice Héral en met Lennart Ginman en Thomas Blachman verstevigde zijn reputatie als een belangrijke jazzpianist van de jongere generatie.

Hij toerde door verschillende Europese landen, evenals Mexico en Zuid-Afrika en trad op in New York met het trio van Mads Vinding (met wie hij sinds 1999 speelt bij Alex Riel). Hij werd o.a. onderscheiden met de Ben Webster-prijs (1997) en de JASA-prijs (2002). In 2006 ontving hij de Django d'Or (Denemarken) als een Master of Jazz.

Dahl gaf les aan het Esbjerg Conservatorium en later aan het Rytmisk Muzikkonservatorium in Kopenhagen. Hij componeerde o.a. vier pianostukken, een strijkkwartet, een stuk voor viool en piano en een werk voor tango-orkest.

Discografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Dahl heeft aan minstens 350 cd-opnamen meegewerkt, waaronder: