Carton House Golf Club

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leinster House in 1824, nu Carton Hotel

De Carton House Golf Club is een Ierse golfclub. Ze bevindt zich op het Carton Estate, 20 km ten westen van Dublin.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van het landgoed gaat terug naar de 12de eeuw, toen de Noormannen Dublin innamen. Maurice FitzGerald was de eerste eigenaar. Zijn zoon en kleinzoon kregen in 1315 de titel Earl of Kildare. Acht generaties later was dat de belangrijkste familie in Ierland, totdat Silken Thomas en zijn vijf ooms in 1537 werden geëxecuteerd omdat zij een opstand tegen de Engelsen hadden geleid. De familie kreeg wel de titel en het land terug maar niet meer de voorname positie. Pas de 19de graaf werd weer een groot staatsman.

In de 17de eeuw werd er een huis gebouwd door William Talbot, die het land in erfpacht had van de Earl of Kildare, en in de 18de eeuw werd het huidige Carton House gebouwd. Toen de 20ste Earl (later werd hij 1st Duke of Leinster) er woonde, werd door zijn echtgenote Lady Emily de Chinese kamer gemaakt, waar later koningin Victoria heeft geslapen.

In het begin van de 20ste eeuw werd Carton House bewoond door de 6de Duke of Leinster. Hij had drie zonen, de ene zoon sneuvelde in de oorlog, de andere zoon overleed aan een hersentumor en de derde zoon had veel gokschulden. In 1949 werd het huis verkocht aan Ronald Nall-Cain, 2nd Baron Brocket, en zijn zoon verkocht het in 1955 aan de familie Mallaghan.

Filmlocatie

Julie Andrews, haar echtgenoot Blake Edwards en Rock Hudson woonden op Carton in 1969-70 tijdens het maken van Darling Lili, en Stanley Kubrick gebruikte het huis als filmlocatie in 1975 en 1980.

Golf[bewerken]

In 2000 werd besloten het landgoed rendabel te maken, hoewel er veel protest kwam uit groepen die de historische waarden niet wilden aantasten. Er werden twee golfbanen aangelegd en van het grote huis werd een hotel gemaakt. Carton House heeft twee 18-holes golfbanen:

  • De O'Meara Course, ontworpen door Mark O'Meara, is een parkbaan die door weilanden en bossen slingert. Langs enkele holes loopt de rivier Rye. In 2005 werd daar door Richie Ramsay het Iers Amateur gewonnen.
  • De Montgomerie Course, werd een jaar later geopend en vernoemd naar Colin Montgomerie. Deze baan heeft pot-bunkers. In 2005 en 2006 werd daar het Iers Open gespeeld en wederom in 2013, toen Paul Casey met -14 won.

Carton House was de eerste club in Ierland die het certificaat Committed to Green ontving.

Toernooien
Golfing Union

De Golfing Union of Ireland is de oudste golffederatie van de wereld. Hun hoofdkantoor is op het landgoed van Carton. Er is ook een Golf Academy bij met veel oefenfaciliteiten, waar alle Ierse spelers gebruik van mogen maken.