Casa de las Américas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Casa de las Américas te Havanna

Het Casa de las Américas (Amerikahuis) is een Cubaans cultureel centrum dat deel uitmaakt van het Cubaanse Ministerie van Cultuur. Het centrum werd op 28 april 1959 opgericht te Havana, bij wet nummer 229. De eerste directeur van het instituut was Haydée Santamaría (van 1959 tot 1980). Vervolgens waren Mariano Rodríguez (van 1980 tot 1986) en Roberto Fernández Retamar (1986 tot heden) directeur.

De voornaamste doelstelling van het Casa de las Américas is het ontwikkelen van de culturele betrekkingen tussen volken in Latijns-Amerika, het Caraïbisch gebied en de rest van Amerika. Manieren waarop het instituut dat doel wil bereiken zijn het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek en het toegankelijk maken van kunst en literatuur voor een breed publiek via concerten, tentoonstellingen en festivals. Ook geeft het instituut enkele publicaties uit, waaronder sinds 1960 het tijdschrift Casa de las Américas.

Eigen literatuurprijs[bewerken]

Het Casa de las Américas geeft jaarlijks een Premio Literario Casa de las Américas (Literatuurprijs van het Amerikahuis) uit, in verschillende categorieën zoals poëzie, toneel, novelle en essay. Aparte prijzen bestaan er voor Franstalige, Engelstalige en Portugeestalige literatuur uit Latijns-Amerika en de Caraïben.

Andere belangrijke prijzen van het Casa de las Américas zijn er voor muziek en voor fotografie.

Onderscheiding[bewerken]

In 2004 werd Casa de las Américas samen met Nadia Al-Jurdi Nouaihed onderscheiden met de Internationale Simón Bolívar-prijs van de UNESCO, een prijs die het doel heeft activiteiten van buitengewone verdienste te belonen die in de geest staan van de Latijns-Amerikaanse vrijheidsstrijder Simón Bolívar.

Externe link[bewerken]