Casimir III van Gniewkowo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zegel van Casimir III

Casimir III van Gniewkowo (1280/1287-1347/1350) was de jongste zoon van Ziemomysl van Inowrocław en van Salomea, dochter van Sambor II van Tczew. Wanneer zijn vader in 1287 overlijdt, is hij te jong om te regeren. Zijn moeder en Wladislaus de Korte nemen het regentschap waar. Hij komt aan de macht rond 1294 en regeert samen met zijn broers Przemysl en Leszek.

In 1300 is hij verplicht de eed van vazal te zeren jegens Wenceslaus II van Bohemen. Het is pas vanaf 1302 dat hij samen met zijn broers effectief regeert. In 1306 wordt hij samen met zijn broer Przemysl vazal van hun oom Wladislaus de Korte In ruil benoemt deze hem tot gouverneur van Tczew in Pommerellen. In 1309 verliest hij zijn ambt van gouverneur als gevolg van de inval van de Duitse Orde in Pommerellen. In deze periode komen Casimir en zijn boer Przemysl in strijd met bisschop Gerward. Het conflict ontspoort spoedig. De beide broers vallen het eigendom van de bisschop aan in Raciąż en vergiftigen hem ten slotte. Zij worden geëxcommuniceerd en pas in 1311 wordt een overeenkomst tussen beide partijen gesloten.

In 1314 wordt het hertogdom van hun vader verdeeld onder de drie broers. Casimir krijgt het kleine hertogdom Gniewkowo. In 1318 neemt hij deel aan de samenkomst van de adel in Sulejów, die een bede aan de paus richt om Wladislaus de Korte te kronen.

Tijdens de oorlog tussen Polen en de Duitse Orde wordt in 1332 de versterking van Gniewkowo belegerd. Hij wil niet in vijandige handen vallen en verlaat de vesting na het kasteel in brand gestoken te hebben. De Duitse Orde neemt nu bezit van geheel Koejavië en Casimir dient in ballingschap te gaan. Pas na het verdrag van Kalisz in 1343 kan Casimir opnieuw zijn hertogdom in bezit nemen.

Casimir III van Gniewkowo sterft tussen 1347 en 1350 en heeft verschillende nakomelingen. Onder hen is Wladislaus de Witte, die zijn vader opvolgt in Gniewkowo en kandidaat zal zijn voor de opvolging van Casimir III van Polen.